"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна заплатила "непомірну плату" за газову кризу

Середа, 28 січня 2009, 13:47
 

Останній "газовий конфлікт" яскраво підтвердив, що з кожним роком протистояння навколо енергетичного забезпечення і самої суті поняття енергобезпеки буде тільки посилюватися.

Про це заявив президент Віктор Ющенко під час церемонії вручення державних премій науковцям, повідомляє прес-служба глави держави.

На його переконання, із подій, що сталися з 1 січня 2009 року, безсумнівно, треба робити змістовні відповіді на існуючі виклики.

Зокрема, президент високо оцінив "унікальні речі", які українська газотранспортна система змогла зробити для забезпечення газом східних регіонів зі газосховищ, розташованих на заході.

Реклама:

"Це є національний виклик - мати енергетичну безпеку - це значить мати незалежність", - сказав Ющенко. На його переконання, Україна заплатила "непомірну плату" за ситуацію, що виникла в газовій сфері.

Президент наголосив, що як ніколи актуально говорити про посилення тих енергетичних секторів, які формують енергонезалежність держави, якнайшвидше сформувати більш безпечний енергетичний баланс тощо.

"Переконаний, ні політикум, ні суспільство до сьогодні не усвідомлюють, наскільки це важливо для економіки. Не тільки для внутрішньої економічної політики, а й для формування континентального порядку", - сказав він.

У цьому контексті президент підкреслив - безумовно, на виклики, про які йдеться, жодна країна не може дати самодостатню відповідь.

"Нам потрібно консолідуватися, щоб вирішити ті чи інші питання. Все більше актуальним стає питання нашої інтеграції до енергетичних мереж Європи", - сказав він.

Ющенко висловив переконання, що у 2009 році Україна нарешті досягне однієї зі своїх стратегічних цілей - підпише угоду про асоціацію з ЄС, а також приєднається до угод про енергетичні співтовариства та про об'єднані енергетичні системи.

"Переконаний, ми стоїмо на порозі надзвичайних масштабних і консолідованих рішень", - сказав президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!