У Москві бояться перегляду газових контрактів

Вівторок, 27 січня 2009, 14:27
У Росії вважають, що Європа фактично заохочує Україну на продовження "газового шантажу".

Про це заявив в інтерв'ю радіокомпанії "Голос Росії" прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Пєсков вважає, що Україна несе усю відповідальність за забезпечення своєчасного транзиту газу через свою територію.

"Саме Україна припинила транзит газу в Європу, Україна була джерелом цієї кризи. І саме Україна порушила існуючі контракти, незважаючи на те, що це були контракти між українським "Нафтогазом" і російським "Газпромом", - заявив він.

"Україна порушила європейську енергетичну хартію, будучи країною, яка не тільки підписала, але й ратифікувала її. Україна несе, безумовно, дуже сувору відповідальність за забезпечення транзиту газу через її територію", - відзначив Пєсков.

Реклама:

Прес-секретаря Путіна обурили висловлення з Європи, про те, що для них не має значення, хто винен, а важливо одержати газ.

"Така позиція, і про це говорив прем'єр-міністр Володимир Путін, фактично заохочує Україну на подальше поглиблення кризи, на жаль. Ми воліли б почути з боку європейських країн серйозну і сувору оцінку питання про те, хто винен у припиненні транзиту", - підкреслив Пєсков.

Він відзначив, що в Москві сподіваються, що український президент не піде на перегляд підписаних угод по газу і що це не призведе до нового закриття трубопроводів.

Пєсков нагадав, що у свій час "помаранчеву революцію" в Україні зовсім відкрито підтримували країни ЄС, а також США.

"Саме "жовтогаряча революція" привела до тієї хисткої політичної ситуації в Києві, яку ми всі зараз спостерігаємо", заявив Пєсков.

"Тому залишаються певні сумніви, що угода, підписана усього тиждень назад, не буде переглянута через нездоланні розбіжності в керівництві країни. І хоча глава Єврокомісії Жозе Мануэль Боррозу сьогодні в Брюсселі заявив, що президент України Віктор Ющенко цілком підтримує газову угоду з Росією, однак відсутність об'єктивної оцінки газового конфлікту з боку ЄС цілком може спровокувати новий виток кризи", - додав прес-секретар Путіна.

Нагадаємо, 26 січня було вирішено, аби Рада національної безпеки й оборони на своєму засіданні в п'ятницю, 30 січня, проаналізує наслідки газових домовленостей з Росією для економіки держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!