Надра, не розкрадала гроші Нацбанку

Вівторок, 27 січня 2009, 12:49

Банк "Надра" спростовує звинувачення прем'єр-міністра Юлії Тимошенко у нецільовому використанні коштів рефінансування Національного банку України.
Про це повідомиляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу кредитно-фінансової установи у вівторок.

"Кредити рефінансування НБУ, отримані банком" Надра "для підтримки ліквідності, були спрямовані на виконання зобов'язань перед клієнтами - фізичним та юридичним особам та іншим контрагентам на зовнішніх і внутрішніх фінансових ринках", - йдеться в повідомленні.
 
За інформацією прес-служби, на 21 січня 2009 року банк виконав зобов'язання перед клієнтами на загальну суму 6,4 млрд грн, у тому числі за строковими вкладами фізичних осіб - 2 млрд грн (788 млн грн,  85 млн дол і  34 млн євро), по виплатах населенню до запитання - 1,8 млрд грн (743 млн грн,  132 млн дол і 29 млн дол), за розрахунками суб'єктів господарювання в гривні - 1,5 млрд грн; за розрахунками небанківських та бюджетних установ - 1,1 млрд грн (720 млн грн і  51 млн дол).

Банк також виконав зобов'язання перед іншими контрагентами на зовнішніх і внутрішніх фінансових ринках на суму 3,6 млрд грн., У тому числі повернуто кошти синдикованого кредиту на 130 млн дол; єврооблігацій - на 100 млн дол, а також виплачені відсотки по ним.

Крім того, Нацбанку України були повернені кредит рефінансування на 152 млн грн, а також відсотки за отриманими кредитами рефінансування і договорами прямого репо на загальну суму 176,4 млн грн. Банк також повернув залучені на міжбанку кошти на суму близько 1 млрд грн.

"Таким чином, загальний розмір виконаних і повернутих Надра Банком зобов'язань клієнтам - фізичним і юридичним особам, а також контрагентам на зовнішніх фінансових ринках за цей період складає близько 10 млрд грн, з яких 7,1 млрд грн - за рахунок кредитів рефінансування, отриманих від Нацбанку ", - підкреслюється в прес-релізі.
 
За даними Нацбанку України, до 1 жовтня 2008 року за розміром загальних активів (26186 млрд грн) банк "Надра" займав 7-е місце серед 181 чинної в країні банку.
 
У листопаді минулого року стало відомо, що банк купує співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ. Після цього Юлія Тимошенко заявила, що Нацбанк корупційним шляхом виділив банку "Надра" величезне фінансування під впливом зв'язків Фірташа.

Більше того, минулого тижня вона зупинила через суд виділення ще однієї партії рефінансування в 3 млрд. гривень (в самому банку говорять, що ці гроші необхідні для стабілізації роботи).

А в понеділок вона заявила, що має намір забрати розміщений у банку депозит Державної іпотечної установи в 760 млн. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: