Попит на житло починає зростати

Вівторок, 27 січня 2009, 09:14

З середини січня на ринку столичної нерухомості спостерігається пожвавлення.

За оцінками ріелторів ринку, кількість заявок від потенційних покупців збільшилася на 20% порівняно з груднем, пише видання "Дело".

"Люди почали інтенсивно цікавитися, дивитися об'єкти", - розповідає генеральний директор агентства нерухомості "Альянс-Брок" Андрій Сокур.

За його словами, "Альянс-Брок" заявок надходить більше на 15-25% і вже збільшилася кількість підписаних договорів, які передбачають внесення задатку. Агентство розраховує на збільшення кількості угод купівлі-продажу житла.

Реклама:

"У цьому місяці активність ринку практично повернулася до рівня вересня минулого року", - підтверджує Ольга Читая, заступник директора консалтингової компанії "Нове місто".

Пов'язано це в першу чергу з тим, що ціни на столичну нерухомість значно знизилися. Доларові ціни на квартири, як стверджує переважна більшість експертів, знизилися на третину.

Так, наприклад, вартість квадратного метра в житловому комплексі "Изумрудный" будівельної компанії "НЕСТ" на сьогоднішній день складає 15,2-18,8 тисячі гривень за квадратний метр. При перерахуванні в долари це на 30-32% менше, ніж було у вересні 2008 року.

Деякі покупці, як відзначають ріелтори, цікавляться варіантами купівлі заставного майна за найнижчими цінами. "Зараз, маючи 30-40 тисяч доларів, люди можуть купити собі житло. Раніше цих грошей не вистачало", - говорить Читая.

За словами Сокура, людина, яка хотіла купити квартиру, йшла до цього досить довго: відкладала кошти, прицінювалася. "Такий покупець намагатиметься придбати собі житло на нижній точці ціноутворення", - відзначає Сокур.

Ще однією причиною деякого пожвавлення ринку аналітики називають грошові кошти після закінчення терміну дії досить великої кількості депозитних договорів.

"Депозити, які закінчувалися в грудні, становили 26% від загального обсягу депозитного портфеля за станом на листопад (29 тисяч депозитів)", - повідомили в прес-службі "Першого Інвестиційного банку".

Ольга Читая вважає, що якщо продавці житла не будуть піднімати ціни, то можна буде спостерігати тенденцію збільшення кількості угод купівлі-продажу нерухомості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!