"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підприємства зв'язку заробили 46 млрд. грн.

Понеділок, 26 січня 2009, 14:59

Протягом 2008 року обсяг доходів, отриманий суб'єктами господарювання  галузі зв'язку всіх форм власності, склав близько 46 млрд. грн., що на 15% перевищує обсяг аналогічного періоду 2007 року. З них від надання послуг населенню - 18,5 млрд. грн.

При цьому споживання послуг зв'язку на одного мешканця України склало 400 грн. або 33,3 грн. на місяць.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства транспорту та зв'язку.

Галузь розвивається випереджальними темпами. Темп росту в 15% у 2008 році свідчить, що попит на послуги зв'язку достатньо високий.

Реклама:

Найбільш динамічно зростали доходи від комп'ютерного зв'язку (в 1,5 рази), зокрема, надання доступу до мережі Інтернет (148%), супутникового зв'язку (146%), поштового, спеціального та фельдзв'язку, кур'єрської діяльності (140%).

Найбільш вагомими сегментами залишаються послуги рухомого (мобільного) зв'язку - 63,5%, фіксованого телефонного зв'язку - 20,6%, комп'ютерного зв'язку - 5,4%, поштового, спеціального, фельдзв'язку та кур'єрська діяльність - 5,9%.

Обсяг капітальних інвестицій, спрямованих протягом 2008 року операторами усіх форм власності на розвиток зв'язку, склав близько 8 млрд. грн., з яких 64% - за рахунок власних коштів, 15,4% - за рахунок коштів іноземних інвесторів і кредитів банків. Підприємствами, що входять до сфери управління Мінтрансзв'язку та підпорядковані Державній адміністрації зв'язку, освоєно понад 70 млн. грн. капітальних інвестицій, з них 89% - за рахунок власних коштів та 11% - за рахунок кредитів вітчизняних банків.

Сфера телекомунікацій, послуг поштового зв'язку та інформатизації продемонстрували динамічні показники розвитку. Операторами телекомунікацій усіх форм власності було збудовано та введено в експлуатацію 222 тисяч номерів АТС. За 2008 рік ВАТ "Укртелеком" встановлено 330 тисяч основних телефонів, із них пільговим категоріям - 40 тис. При цьому чистий приріст абонентів фіксованого телефонного зв'язку склав 120 тисяч абонентів.

Станом на 1 січня 2009 року щільність основних телефонів на 100 мешканців країни склала 28,7 од., у той час як на початок 2008 року їх було 27,7 од.

Ринок послуг рухомого (мобільного) зв'язку стандарту GSM остаточно досяг свого насичення. Коливання чисельності абонентів протягом року майже не відбувались, і склали близько 1% на місяць, утримуючись на рівні 55,2 млн. абонентів.

Міністерство транспорту та зв'язку провело низку заходів по телефонізації країни, і це дозволило забезпечити зв'язком у 2008 р. 988 населених пунктів. Нині залишилось лише 36 населених пунктів, де немає ні мобільного, ні фіксованого зв'язку, тому  роботу з телефонізації може бути завершено вже цього року.

Виконувалась низка заходів і щодо розвитку поштового зв'язку: капітальний ремонт та будівництво об'єктів поштового зв'язку, оновлення технічних засобів і автотранспорту, удосконалення техніко-технологічної інфраструктури та забезпечення розширення спектра надання нових послуг, удосконалення технологічних процесів і заходів з підвищення якості послуг поштового зв'язку.

У 2008 році УДППЗ "Укрпошта" також відкрила у Дирекції оброблення та перевезення пошти новий центр швидкісного друку, конвертування (пакування в конверти) та доставки матеріалів для надання послуги гібридної пошти. Цей центр із сучасним обладнанням та програмним забезпеченням дозволяє істотно скоротити обсяги ручної праці та допомагає досягти максимальної ефективності при виготовленні поштових відправлень.

Конвертувальна система Marathon 16 забезпечує до 16 тисяч конвертувань за годину, а надання всього комплексу послуг на базі однієї Дирекції дасть можливість значно скоротити терміни обробки та пересилання поштових відправлень, а також задовольнити потреби клієнтів у високоякісних, сучасних послугах поштового зв'язку.

У сфері інформатизації одним із пріоритетних напрямків розвитку телекомунікаційних мереж залишається будівництво сучасних волоконно-оптичних ліній зв'язку з впровадженням технологій CWDM та DWDM, розвиток мережі широкосмугового доступу, у тому числі бездротового.

Операторами усіх форм власності у 2008 році збудовано та введено в експлуатацію понад 2,5 тис. км волоконно-оптичних ліній зв'язку, з яких 2,1 тисяч км - ВАТ "Укртелеком".

 Ринок послуг комп'ютерного зв'язку, зокрема, надання доступу до мережі Інтернет, є найдинамічнішим серед інших сегментів послуг зв'язку. Станом на 1 січня 2009 р. численність абонентів широкосмугового доступу до мережі Інтернет налічувала близько 1,5 млн.

Послуга колективного бездротового доступу до мережі Інтернет із застосуванням радіо технології Wi-Fi надається у містах Києві та Севастополі, АР Крим та в усіх областях України, всього в 885 пунктах доступу.

У рамках будівництва та розширення мережі широкосмугового доступу із застосуванням високошвидкісних технологій ADSL2+ введено в експлуатацію 549 тисяч портів.

З початку цього року введено в експлуатацію 780 об'єктів бездротового доступу (в тому числі в сільській місцевості 115), на яких задіяні понад тисячу точок доступу (141 з них - у сільській місцевості).

У 2009 році основні зусилля слід спрямувати на використання передових радіо технологій (мобільного зв'язку, 3G, Wi-Max), завершення розгортанням Національної супутникової системи зв'язку, остаточне вирішення питання щодо тарифної політики УДППЗ "Укрпошта", завершення впровадження системи "Єдиний квиток", будівництво чотирьох сортувальних центрів за рахунок інвесторів, оптимізацію та автоматизацію відділень Укрпошти, дооцінку всіх основних засобів цього підприємства, розвиток нормативно-правової бази в частині платіжних систем із використанням операторів мобільного зв'язку та Укрпошти.

Серед стратегічних завдань має бути приватизація ВАТ "Укртелеком" та пошук інвестора для розвитку цифрового радіомовлення концерну РРТ і завершення приєднання ДП "Преса" до УДППЗ "Укрпошта".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!