Путіна просять не купувати ПІБ

Понеділок, 26 січня 2009, 11:35
Власник Національної резервної корпорації Олександр Лебедєв запропонував главі наглядової ради Внєшекономбанку Володимиру Путіну відмовитися від покупки Промінвестбанку і придбати в нього український Енергобанк.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

"Раніше НРК вивчала можливість покупки ПІБ,- йдеться в листі.- Сумнівна якість кредитного портфеля ПІБ, значний відтік вкладників (тимчасово зупинений адміністративними заходами), наявність клієнтів-держкомпаній, здатних вивести залишки з політичних причин, падіння ціни на нерухомість, що знаходиться на балансі, відсталість банківських технологій дозволили нам оцінити банк як такий, що має негативну вартість.

Для його санації може знадобитися 1,2-2 млрд  дол (оцінка давалася в жовтні)".

Лебедєв нагадав, що в 2007 році НРК продала належний їй український банк НРБ російському Сбєрбанку, і покупець залишився задоволений.

Реклама:

Тому він вважає, що якщо урядові Росії в Україні все-таки потрібен ще один держбанк, варто купити Енергобанк: "Це дозволить заощадити мінімум 500 млн дол для розвитку економіки Росії, наприклад будівництва доступного житла".

За даними Асоціації українських банків, на 1 грудня 2008 року Енергобанк займав 69-е місце за активами (1,234 млрд грн) і 66-е по капіталу (203,337 млн грн). За даними НБУ, на 1 жовтня 2008 року основним акціонером банку була НРК (96,2376% прямо і 1,5773% опосередковано).

У Енергобанку про ініціативу акціонера нічого не чули. "Це новина і для наглядової ради, і для правління банку,- сказав глава наглядової ради Енергобанку В'ячеслав Юткін.- Звичайно, акціонер може в будь-який момент продати банк, однак до даної заяви ніхто до продажу не готувався".

У НРК упевнені, що Олександр Лебедєв листом усього лише підкреслив незгоду з покупкою ВЕБ проблемного банку, у якому з жовтня знаходиться тимчасова адміністрація.

"Він вважає, що це (ПІБ) "чорна діра", з якою краще не зв'язуватися. І не потрібно витрачати державні гроші",- пояснив радник Лебедєва Артем Артемов, додавши, що реакції Кремля на лист ще не було.

"Звертаємо увагу, що рішення про покупку Промінвестбанку прийнято на тлі відмови нам Банком розвитку в невеликій сумі для рефінансування угод РЕПО - 130 млн дол",- говориться в листі НРК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: