Нацбанк підтримав гривню на 11 млрд доларів

Понеділок, 26 січня 2009, 11:15

Національний банк України з початку жовтня використовував 11 мільярдів доларів золотовалютних запасів на стабілізацію гривні й обслуговування зовнішнього боргу країни.

Про це заявив перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов під час звіту у Верховній Раді у понеділок.

Шаповалов повідомив, що в даний час міжнародні резерви Нацбанку складають 30 мільярдів доларів і за підсумками 2008 року вони скоротилися на 2,8%.

"Щодо резервів Національного банку, то я ще раз підтверджую, що вони диверсифіковані в різні валюти – долари, євро, фунти, франки – вони знаходяться в надійному стані, в надійних банках. Якби ці резерви були заблоковані чи використані, то ми не змогли б зробити інтервенцій на 10 мільярдів, ми не могли б один день заплатити 1,5 мільярди за газ російський", - заявив він.

Реклама:

Шаповалов також заявив, що комісія МВФ надала офіційний висновок, що резерви знаходяться в повному складі і надійні.

"Що стосується інтервенцій Центрального банку, то вони здійснені в обсязі 10 мільярдів. І ці інтервенції і дозволили зупинити панічний настрій людей", - заявив він.

"Адже економічних обґрунтованих норм для такої девальвації немає, але паніка є паніка. Якщо за 9 місяців населення купило валюти 2,7 мільярди, ніж продано, то в період паніки, за останні три місяці, населенням куплено на 3,9 мільярдів більше, ніж продано", - відзначив Шаповалов.

В цілому за рік населення купило на 6,6 мільярдів доларів ніж купило, додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!