Ющенко хоче продовжити своє президентство через дефолт?

Субота, 24 січня 2009, 11:20 -

У президентському оточенні розглядається ідея продовжити перебування Віктора Ющенка на посаді президента через оголошення дефолту України, заявляє прем'єр Юлія Тимошенко.

"Я точно знаю, що в президентському оточенні виношується ідея якимось неприродним чином подовжити перебування на цій посаді чинного президента", - заявила вона в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

За словами Тимошенко, розглядалися різні варіанти: "Один із них - довести країну до дефолту, оголосити надзвичайне становище, яке Верховна Рада в такій ситуації муситиме затвердити. Ну, а за Конституцією, як відомо, під час надзвичайного становища виборів у країні проводити не можна".

"Але якщо раніше організація дефолту планувалася через падіння курсу гривні до 12-15 грн. за долар, то тепер з'явився новий варіант вирішення того ж самого питання - витребування кредитів державних корпорацій", - заявила прем'єр.

Реклама:

"Ігор Мітюков, який очолює представництво корпорації Morgan Stanley, у поті чола спільно з президентом країни - своїм давнім другом - працює над тим, щоб передчасно затребувати в України повернення кредиту на мільярд доларів і організувати крос-дефолт", - додала вона.

Як пояснила Тимошенко, у 2007 році, коли прем'єром був Віктор Янукович, "Укравтодор" за участю Миколи Азарова "і всієї цієї милої тусовки" взяв кредит у Morgan Stanley на 10 років для будівництва, "гроші успішно "розпиляли" через численні тіньові схеми, поділивши цей мільярд доларів, а Україна протягом 10 років мала розраховуватися".

"У договорі про надання кредиту було закладено дві можливості дострокової вимоги до країни про повернення цього мільярда. Перша можливість - падіння рейтингу країни двічі протягом одного року. І друга - у будь-який момент Morgan Stanley, за рік попередивши, має право достроково вимагати повернення", - зазначила Тимошенко.

За її словами, екс-міністр фінансів Мітюков скористався цим і наприкінці минулого року, "узгодивши дії з президентом України", звернувся з вимогою протягом кількох місяців повернути мільярд доларів, узятих "Укравтодором" у кредит на 10 років.

"Я, звісно, цю схему зламала, хоча Національний банк уже готовий був виділити з національних резервів цей мільярд доларів, при тому що на покриття планового дефіциту бюджету він коштів у своїй кишені знайти не може ажніяк", - заявила Тимошенко.

Вона зазначила, що "екстрене повернення таких коштів не обходиться без дисконтів, і не на державну, звісно, користь".

"У процесі, на жаль, активну участь узяли Міністерство фінансів, секретаріат президента й екс-міністр. Усі хотіли нажитися на країні. Ми наразі ведемо переговори про реструктуризацію, а Ігоря Мітюкова продовжують підштовхувати до оголошення дефолту", - заявила Тимошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: