Тимошенко: відібраний газ - це чистий борг RosUkrEnergo

П'ятниця, 23 січня 2009, 23:29 -
 

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що 11 мільярдів кубометрів газу RosUkrEnergo у підземних сховищах мусили належати України.

Про це вона сказала в програмі "Шустер Live" на телеканалі "Україна".

"Це газ, який за всіма угодами мусив належати України. Він, на жаль, внаслідок дій попереднього керівництва всякими не дуже чесними контрактами в сховищах України був переданий RosUkrEnergo по таким цінам, по яким для України газ був в 2006 році та 2007 році", - сказала Тимошенко.

Прем'єр зазначила, що "там навіть є газ по 90 доларів".

Реклама:

"Весь цей газ мусив належати Україні, "Нафтогазу", але оборудками його переписали на RosUkrEnergo", - підкреслила Тимошенко.

За словами прем'єра "Газпром" забрав цей газ у RosUkrEnergo за борги.

"В той же час, під час своєї діяльності RosUkrEnergo заборгував "Газпрому" 1,7 мільярдів доларів. При цьому ця сума заборгованості не пов'язана з зустрічною сумою заборгованості України перед RosUkrEnergo за газ", - сказала вона.

Прем'єр підкреслила, що "це чистий борг RosUkrEnergo".

"Враховуючи, що на 50 відсотків засновником RosUkrEnergo є "Газпром", то "Газпром" прийняв рішення, що в рахунок цього боргу вони, як засновники компанії, цей газ забирають", - зазначила Тимошенко.

"А враховуючи, що цей газ в сховищах накопичувався багато років, і що він накопичувався по значно нижчий ціні, "Газпром" підписав з нами угоду про продаж 11 мільярдів кубометрів цього газу за ціною 153,9 долара", - сказала вона.

"Тому НАК "Нафтогаз" має такий контракт, і ми цей газ будемо найближчим часом вже розмитнювати", - пояснила прем'єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: