"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" у п'ятницю спровокував послаблення гривні на міжбанку

П'ятниця, 23 січня 2009, 15:53
 

Послаблення гривні в п'ятницю спровокував неузгоджені з центральним банком вихід на міжбанківський валютний ринок НАК "Нафтогаз України" із закупівлею валюти за завищеним курсом.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.

"Сьогодні усереднений курс на міжбанку був би менше, ніж вчора, якби "Нафтогаз" не вийшов на ринок з купівлею валюти за завищеним курсом. "Нафтогаз" купив відносно невеликий обсяг - 15 млн. дол., Але неграмотною (курсовою) поведінкою зірвав ринок", - сказав він.

За словами Литвицького, середньозважений курс за всіма операціями з доларом на міжбанку (включаючи операції НБУ) 22 січня склав 7,80 грн./дол., а "Нафтогаз України" 23 січня заявив курс купівлі валюти на рівні значно вище 8 грн./дол .

Керівник групи радників голови НБУ також повідомив, що ця державна компанія не зверталася до Нацбанку щодо необхідності придбання валюти, а також не направила заявку на валютний аукціон, який проводить НБУ в п'ятницю.

Разом з тим, за його словами, певне послаблення гривні є підтвердженням незалежності курсової політики Нацбанку від графіка роботи в Україні місії Міжнародного валютного фонду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!