"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка угоди Тимошенко назвали новим МММ

П'ятниця, 23 січня 2009, 13:02 -

В секретаріаті президента вважають, що тягар підписаних газових угод впаде на плечі населення.

Про це заявив заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак на брифінгу.

"Я розглядаю ситуацію, яка виникла зараз з газовими контрактами, як продовження політики останніх років - політики авантюрної, необдуманої, яка втягує державу і наших людей в надзвичайно серйозні проблеми", - заявив Шлапак.

"Мені видається, що ми більше і більше схожі на МММ. Ми знаємо, що це лусне сьогодні-завтра, просто закриваємо очі і несемо гроші в цю піраміду", - підкреслив він.

Реклама:

Він назвав катастрофою підписану газову угоду, наголосивши, що Україна отримала одну з найвищих цін на газ у Європі.

"В 2009 році Україна буде отримувати газ за ціною, яка є однією з найвищих у Європі і це без врахування доставки газу", - зазначив Шлапак.

При цьому він підкреслив, що якщо ціна на нафту підніметься вище 50 доларів за барель, то ціна на газ для України може сягнути 600 доларів.

Шлапак також підкреслив, що за результатами підписаного контракту, Україна й Білорусь залишаються єдиними державами, які не використовують європейську формулу ціни транзиту за замовленими потужностями

"Особливі умови цього контракту - на поставку й транзит - є повністю асиметричними. Ми "купуй або плати", російська сторона - "качай, скільки хочеш, і плати за скільки прокачав". Ми можемо залишитися без газу за порушення будь-якої коми в контракті, а російська буде наполягати, щоб ми йшли до суду, навіть якщо не буде платити за цей газ (транзит)", - обурився представник секретаріату президента.

"Безумовно, вихід у нас тільки один - або різко піднімати ціни для українських споживачів, а враховуючи те, що для промисловості вони й так надто високі, то мова йде про населення, або компенсувати таку велику різницю в цінах за рахунок бюджету", - заявив він.

"Інформую - в бюджеті таких грошей немає", - наголосив Шлапак.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: