"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ рекомендує банкам готуватись до ПАТу

П'ятниця, 23 січня 2009, 11:47

Національний банк рекомендує комерційним банкам підготуватися до реорганізації в публічні акціонерні товариства (ПАТ), як це передбачено в законі "Про акціонерні товариства".

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на лист НБУ №18-112/226-874 від 21 січня.

"29 квітня 2009 року набуває чинності закон "Про акціонерні товариства", який передбачає існування акціонерних товариств двох типів - приватних і публічних. Заключні положення цього закону зобов'язують акціонерні товариства, у тому числі банки, не пізніше ніж протягом 2 років від дня набуття законом чинності (тобто, до 29 квітня 2011 року) привести статути у відповідність із нормами закону", - сказано в листі.

У зв'язку з цим НБУ, зокрема, пропонує банкам забезпечити прийняття зборами їх акціонерів рішень щодо внесення змін до статутів у зв'язку з реорганізацією в публічні акціонерні товариства.

Реклама:

Інший чинний закон - "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо форми створення банків і розміру статутного капіталу" № 133-V від 14 вересня 2006 року - зобов'язує банки, зареєстровані у формі ЗАТ або ТОВ, до 4 жовтня 2009 року реорганізуватися у ВАТ.

НБУ рекомендує банкам, які ще не реорганізувалися у відкриті акціонерні товариства, щоб уникнути кількаразової реорганізації, одразу переходити до нової організаційно-правової форми - публічних акціонерних товариств.

Нацбанк також зазначає, що про погоджену позицію НБУ й Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку щодо нюансів реорганізацій банкам буде повідомлено пізніше.

Як повідомлялось, останнім часом банки активно здійснюють реорганізацію із ЗАТ і ТОВ у ВАТ для приведення своєї організаційно-правової форми у відповідність із вимогами нової редакції закону "Про банки й банківську діяльність".

Закон "Про банки й банківську діяльність" передбачає можливість створення в Україні банків лише у формі відкритих акціонерних товариств або кооперативних банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!