Малому бізнесу дозволили платити два податки

П'ятниця, 23 січня 2009, 10:46

Кабінет міністрів дозволив 27 тис. підприємец-фізичних осіб, що одночасно сплачують єдиний податок і ПДВ, ще два місяці працювати за діючою схемою.

Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

У такий спосіб уряд відмовився від різкої зміни моделі їхнього оподатковування. Тепер свою діяльність зможуть продовжити 25 тис. представників малого і середнього бізнесу.

На нараді першого віце-прем'єра Олександра Турчинова з керівництвом Державної податкової адміністрації (ГНАУ), Мінфіну, Мінекономіки і Ради підприємців при Кабміні було вирішено відстрочити до 1 квітня обов'язок підприємців-фізичних осіб, що одночасно є платниками єдиного податку і ПДВ, анулювати свою реєстрацію, вибравши один із двох способів оподатковування.

Реклама:

Олександр Турчинов доручив голові Податкової Буряку відновити анульовані ліцензії. "Незалежно від того, перейшли "єдинщики" на загальну систему або "добровільно" здали свідоцтво платника ПДВ, податкова зобов'язана відновити їхнє свідоцтво, щоб вони працювали в колишньому режимі",- заявила голова Ради підприємців Оксана Продан.

За словами голови Держкомпідприємництва Олександри Кужель, податківці в ході наради прийняли сторону бізнесу, проти виступив тільки Мінфін, аргументуючи свою позицію тим, що використання двох систем оподатковування дозволяє великому бізнесові мінімізувати сплату податку на прибуток і збільшувати заявки на відшкодування ПДВ, закуповуючи за завищеною ціною товар і послуги в СПД.

Учасники ринку побоюються, що уряд дозволить зберегти подвійну схему оподаткування, але заборонить великим підприємствам торгувати з ними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: