Після газової війни Україні стане легше говорити з ЄС?

П'ятниця, 23 січня 2009, 10:18

Після розв'язання газового конфлікту між Росією і Україною відносини Києва і Брюсселя покращаться,

Про це заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" голова місії України при ЄС, посол Андрій Веселовський.

"Нехай це не виглядає штучним оптимізмом, але відносини України з Європейським Союзом після того, що ви назвали "газовою війною", будуть поліпшуватися", - сказав він у Брюсселі.

Веселовський вважає, що так звана "газова війна" закінчилася "не газовим миром, а політико-економічним миром".

"Підписано контракт не тільки про куби та про ставку на транзит. Він про те, що відносини України і Росії в дуже важливій частині енергетичного комплексу стали правовими, вони вийшли з тіні на світло", - підкреслив він.

При цьому Веселовський нагадав, що саме в енергетичній сфері відносини України і ЄС найбільш просунуті, а станом на сьогодні Київ і Брюссель ведуть переговори про приєднання України до договору про Енергетичну співпрацю.

"Без вирішення цієї ситуації ми не могли б цього досягти, чи досягли б умовно. Тепер у газовій сфері ми можемо стати європейцями. Це дуже важливий крок", - сказав він.

Реклама:

Голова місії України при ЄС переконаний, що газова криза жодним чином не вплине на переговори Києва і Брюсселя про договір про асоціацію та про створення зони вільної торгівлі.

"Я не бачу тут проблем. Серйозність наших намірів і відповідальність в ході переговорів якраз і будуть найкращим доказом, що це - інша сфера і газова війна не має жодного відношення до нашої здатності бути європейцями або, принаймні, прагнути ними бути", - підкреслив Веселовський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: