"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Американському автопрому наказали вижити

Четвер, 22 січня 2009, 20:08
 

Один з найбільших автовиробників у світі, американська компанія General Motors (GM), вже вкотре просить про допомогу.

21 січня головний операційний менеджер GM Фріц Хендерсон заявив, що, якщо в найближчі кілька днів уряд офіційно не надасть GM другу частину держкредитів до кінця фінансового року (31 березня), концерн змушений буде оголосити себе банкрутом, пише видання "Дело".

Як повідомлялося раніше, "Велика детройтська трійка" - General Motors, Chrysler, Ford попросили владу країни про надання фінансової допомоги розміром 25 млрд. дол. Після цього сума кредиту не раз обговорювалася.

Рішення, до якого прийшов уряд США, дало двом концернам (Ford відмовився від держдопомоги) можливість залишитися на плаву.

Так, екс-президент США Джордж Буш пообіцяв, що GM і Chrysler отримають фіндопомогу розміром 17,4 млрд. дол. за умови, що обидва виробника представлять план реструктуризації до кінця березня 2009 року. В іншому випадку компанії повинні будуть повернути кошти державі.

На цей момент уряд США виділив лише частину обіцяних коштів - 13,4 млрд. дол. Зокрема, 9,4 млрд. дол. з вищезазначеної суми призначається GM. Але й ці гроші казначейство вирішило розділити на дві частини.

Таким чином, перша частина розміром 5,4 млрд. дол., призначена GM, компанія отримала в кінці 2008 року. Що ж стосується другої частини (4 млрд. дол.), тут виробник зіткнувся з деякими проблемами.

Справа в тому, що влада дала згоду на надання додаткового кредиту ще 16 січня 2009 року. Але, через зайнятість казначейства країни, пов'язаної з інагурації президента США Барака Обами, концерн General Motors не мав можливості документально оформити угоду і переказати кошти на свої рахунки.

Точно в такому ж становищі був Chrysler, коли потребував виплати першої частини обіцяного владою кредиту.

Пізніше, 22 січня, на сайті джерела Automotive News Europe представник компанії заявив, що GM вже отримав другу частину допомоги. Уряд США швидко відреагував, що дійсно говорить про бажання Сполучених Штатів допомогти вітчизняному автопрому.

Інший виробник, що входить до "детройтської трійки" - Chrysler - знайшов інший вихід із становища. Концерн Chrysler LLC має намір створити стратегічний альянс з італійським Fiat. Згідно з договором, інвестиційний фонд Cerberus (володіє 80,1% Chrysler) продасть італійцям 35% автогіганта.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: