"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Східну Європу залишать без грошей

Четвер, 22 січня 2009, 12:18

У 2009 році Світовий банк (СБ) очікує різке, майже на третину, скорочення притоку прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в країни з економікою, яка розвивається.

Це вплине на курс їхніх національних валют. При чому найбільш критичною ситуація буде для країн Східної Європи, впевнені в СБ.

Українські експерти визнають, що спад інвестування може перевищити 50%, однак ключового впливу на курс гривні саме лишень падіння ПІІ не зробить.

Про це пише видання "Комерсант".

Світовий банк заявив, що, оскільки світова рецесія змусить транснаціональні корпорації знизити інвестиції у заводи і рудники, в 2009 році обсяг ПІІ в emerging markets скоротиться на 180 млрд. дол. (-31%).

Це підтверджує, що великі корпорації скептично оцінюють перспективи обробних виробництв у країнах, що розвиваються, і означає зміну тренда відтоку інвестицій.

"Поки що це найбільш серйозна реакція на світову рецесію на рівні підприємств. У 2008 році мова йшла про акції та портфелі, а в цьому основну роль відіграють прямі іноземні інвестиції", - відзначає фінансовий аналітик "Світового банку" Мансур Дайламі.

Такий відтік ПІІ відіб'ється на курсах національних валют країн з економікою, що розвивається.

СБ нагадує, що південнокорейська вона, бразильський реал і польський злотий зіткнулися з труднощами після того, як великі компанії, в тому числі Rio Tinto Group і Honda Motor Co., призупинили реалізацію інвестиційних планів.

"Держкомстат поки не оприлюднив даних про приплив інвестицій в IV кварталі, але попередньо можна очікувати, що загальний показник 2008 року складе 10,5-11 млрд. дол. У 2009 році у кращому випадку приплив ПІІ складе 5 млрд. дол., основну частину яких складуть вкладення в капітал банківської системи ", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Бєлан.

"У поточному році ми очікуємо приплив ПІІ в інтервалі $ 5-7 млрд", - додає аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!