"Приват" з "Нафтогазом" ніяк не можуть поділити "Укрнафту"

Четвер, 22 січня 2009, 11:54
 

НАК "Нафтогаз України" і група "Приват" відновили боротьбу за управління компанією "Укрнафта".

"Нафтогаз" ініціює зміну реєстратора компанії для проведення зборів акціонерів, на якому планується розподілити дивіденди за 2007-2008 роки, пише видання "Комерсант-Україна". 

Приватні акціонери "Укрнафти" не згодні із зміною реєстратора і планують продовжити боротьбу з "Нафтогазом" в суді.

У цьому випадку не виключено, що сторони повернуться до силових методів протистояння, як це було раніше, відзначають експерти.

50% +1 акція ВАТ "Укрнафта" належить НАК "Нафтогаз України", 42% - групі "Приват", близько 8% - акціонерам "УкрСіббанку" і фондовим посередникам.

Голова Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Анатолій Балюк повідомив про рішення НАК "Нафтогаз України" змінити реєстратора ВАТ "ФК Укрнафтогаз".

"Вони створили нову компанію-реєстратора і направили мені відповідний лист", - розповів він.

За словами пана Балюка, таке рішення "Нафтогазу" пояснюється неможливістю проведення зборів акціонерів "Укрнафти".

Прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський підтвердив цю інформацію, пояснивши, що без проведення зборів акціонерів "Укрнафти" НАК не може отримати дивіденди компанії за 2007-2008 рік і затвердити власний фінансовий звіт.

Через неможливість затвердити фінзвіт власники єврооблігацій "Нафтогазу" в листопаді минулого року вже ставили питання про оголошення технічного дефолту компанії, але перенесли це рішення на березень нинішнього року.

Всього минулого року були скасовані чотири збори акціонерів "Укрнафти" з причини відмови "Укрнафтогазу" надати реєстр і відсутності кворуму.

В "Укрнафті" офіційно коментувати ініціативу НАК відмовилися. Але високопоставлене джерело в компанії повідомило, що група "Приват", швидше за все, оскаржить ії в судовому порядку.

"Суд може заборонити зміну реєстратора, а також передачу реєстру від старого реєстратора новому", - пояснив співрозмовник "Комерсанта".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: