Банківський сектор чекає апокаліпсису в лютому-березні

Середа, 21 січня 2009, 18:52
 

Основні проблеми в банківському секторі України почнуться в лютому-березні 2009 року.

Так вважає менеджер проектів департаменту управління ризиками "ВіЕйБі Банку" (VAB Банк) Євген Матрос, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ймовірно, що часи високої прибутковості банківських установ вже в минулому. Але сьогодні банки ще можуть використовувати "запаси", які були накопичені за попередні роки. Основні проблеми почнуться в лютому-березні - саме до того часу закінчаться резерви банків і позичальників", - наводить його слова прес-служби "ВіЕйБі Банку".

У поточному році банкам доведеться істотно скорочувати витрати, впроваджувати механізми реструктуризації, шукати стратегічних партнерів. Будуть відбуватися добровільні об'єднання банків з метою синергетичного ефекту при виживанні, вважає експерт.

"Великі та середні банки, що залучали закордонні кошти та інтенсивно розвивали роздрібне кредитування, будуть мати значно більше проблем", - відзначає Матрос.

За оцінкою експерта, у зв'язку з девальвацією курсу гривні банки зіткнулися із значними проблемами при поверненні валютних кредитів.

Запропоновані на цей час стандартні методи реструктуризації (переказ платежів із стандартного графіка в ануїтет, продовження терміну кредиту, введення кредитних канікул, переклад кредиту в гривню) нездатні нівелювати ці ризики.

"Реструктуризація підприємств, при якій на певний час (1-1,5 року) будуть значно зменшені розміри платежів за кредитом, також несе в собі значні ризики", - вважає експерт.

За його оцінкою, інтерес до покупки українських банків буде у інвестиційних фондів, які спеціалізуються на недооцінених активах, скуповуючи їх з метою подальшого перепродажу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!