В Україну прибула місія МВФ для перегляду кредитної програми

Середа, 21 січня 2009, 16:04

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з Джейлою Пазарбашіоглу в середу прибула до Києва.

Про це повідомляэ агентство "Інтерфакс-Україна"   з посиланням на представництво МВФ в Україні.

За словами представника МВФ, основна мета місії, яка буде працювати в країні до 4-5 лютого, - перегляд кредитної програми stand by.

Як повідомлялося раніше, Україна в умовах зростання дефіциту рахунку поточного платіжного балансу, падіння національної валюти звернулася до МВФ за фінансовою допомогою, оскільки потреби країни у зовнішньому фінансуванні оцінюються в  50 млрд дол на рік.

При цьому, за даними МВФ, відношення зовнішнього боргу України до ВВП збільшилася з 45% в 2005 році до майже 60% на кінець 2007 року. Очікується зростання цього показника до 78% протягом 2009 року.

Реклама:

МВФ затвердила для України кредитну програму stand by у розмірі 11 млрд SDR, з яких НБУ вже отримав близько  4,5 млрд дол, після прийняття парламентом антикризового закону і підписання владою країни меморандуму про економічну і фінансову політику.

Документ, зокрема, передбачає обов'язковий бездефіцитний держбюджет на 2009 рік, відмова від обмежень імпорту. Однак президент України підписав закон про державний бюджет на 2009 рік, який парламент прийняв 26 грудня, з дефіцитом на рівні 2,97% прогнозного ВВП, а парламент прийняв закон про тимчасове підвищення ввізних мит на весь імпорт, окрім критичного, в розмірі 13%.

Передбачається, що місії фонду щоквартально перевіряти виконання Україною умов меморандуму. У випадку їхнього дотримання наступний транш надійде 15 лютого (об'єм - 1,25 млрд SDR), потім - 15 травня (2,5 млрд SDR), 15 серпня (0,75 млрд SDR) і 15 листопада 2009 року (2 млрд SDR)

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: