Спиртзаводи просять владу запобігти контрабанді спирту

Середа, 21 січня 2009, 15:49
Керівники українських спиртових заводів звернулися до президента України з проханням дати доручення відповідним структурам "вжити дієвих заходів щодо припинення контрабанди на територію України спирту та спиртовмісних рідин".

Про це повідомляється у листі на ім'я Віктора Ющенка, текст якого є в розпорядженні "Економіної правди".

"Ми як керівники підприємств, що розташовані в усіх регіонах України, відмітили наявність пропозиції значної кількості спирту неукраїнського виробництва сумнівного походження, який реалізується кожному бажаючому за ціною 8-9 гривень за літр", - зазначається у листі.

"При цьому спирт реалізується поблизу території наших заводів. Склалася дивна ситуація - нас перевіряють майже щоденно, а наявність нелегального спирту, уваги відповідних структур не привертає". - пишуть автори.

Особливо великі обсяги нелегального спирту надійшли на територію України протягом останнього місяця. Всі дані свідчать про те, що джерелом надходження є території Молдови, Придністров'я та Російської Федерації.

Реклама:

Непоодинокі випадки нелегального ввезення метилового спирту, який використовується для виробництва скломиючих рідин для транспортних засобів та іншої продукції технічного призначення, яка може мати контакт з людиною.

А розгортання власного виробництва технічних рідин (омивачі, розчинники) на основі етилового спирту, для заміщення імпортованих, унеможливлює відсутність законодавчого забезпечення та постійні ускладнення з боку Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів  Державної податкової адміністрації.

На сьогодні в Україні незадіяні надлишкові потужності по виробництву спирту етилового  загальним обсягом понад 28 млн. декалітрів.

"Час від часу силові структури інформують про припинення діяльності з незаконного виробництва алкогольних напоїв, вилучення спирту, пляшок, етикеток тощо. Після кожного такого випадку вилучення спирту наші підприємства перевіряються на предмет можливості виробництва необлікованого спирту, і жодна така перевірка не дала підстав сумніватися в дієвості контролю за виробництвом та обігом спирту державних спиртових заводів", - повідомляється у листі.

У прес-службі "Укрспирту" "Економічній правді" повідомили, що такий лист відправлено також на ім'я прем'єр-міністра і генпрокурора.

"Нам здається, що деякі силові структури проводять політику виборчої пильності. Це не вигідно не тільки нам, але і легальним виробникам алкоголю. На регіональному рівні на цю проблему не звертають уваги, - роблять вид, що такого не існує", - повідомив прес-секретар Ельдар Селімов.

За його словами, усі зацікавлені "можуть знайти практично будь-які обсяги контрабандного спирту".

"Наші директори впевнені, що можуть провести демонстрацію легкодоступності контрабандного спирту на українському ринку", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: