Білорусь купить українську електроенергію

Середа, 21 січня 2009, 13:14 -
У цьому році Білорусь може купити в України до 2,5 млрд. кВт.год. електроенергії.

Про це з посиланням на посла Білорусі в Україні Валентина Величка повідомляє агентство "Інтерфакс-Захід".

"Підготовлено проект контракту на закупівлю електроенергії в Україні. Зараз стоїть питання ціни", - сказав Величко.

За його словами, не виключено, що розрахунки за українську електроенергію будуть здійснюватися в національних валютах, у тому числі в білоруських карбованцях.

Посол відзначив, що підписаний 20 січня урядами і Центробанками двох країн меморандум про систему заходів для інтенсифікації двостороннього торгово-економічного співробітництва в умовах світової фінансової економічної кризи передбачає розширення сфери застосування нацвалют у двосторонніх розрахунках.

Реклама:

У зв'язку з цим будуть визначені уповноважені банки, які вироблять механізм розрахунків між Білоруссю й Україною в національних валютах.

Президенти Білорусі й України 20 січня домовилися про поновлення постачань української електроенергії в Білорусь. У ході їхньої зустрічі був підписаний міжурядовий меморандум про співробітництво в енергетичній сфері, що також передбачає можливість транзиту української електроенергії через Білорусь в країни Балтії.

На початку 2008 р. Білорусь імпортувала електроенергію з України в незначному обсязі (0,6 млн. кВт.год.), потім постачання були припинені через розбіжності в ціні.

Українська електроенергія може постачатися в Білорусь двома високовольтними лініями - "ЧАЕС-Мозир" та "Чернігів-Гомель".

Білорусія домовилася з Росією про імпорт у 2009 році 5 млрд кВт.год. електроенергії, у тому числі гарантовані постачання складуть 3 млрд кВт.год.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: