"Нафтогаз" буде мати потребу в дотаціях

Середа, 21 січня 2009, 12:14
 

З огляду на зростання вартості імпортного газу і девальвацію гривні, "Нафтогаз" буде мати потребу в дотаціях.

Про це заявляють аналітики компанії Astrum Investment Management.

"Зниження частки Нафтогазу на внутрішньому ринку є основним негативним підсумком підписаних угод. Враховуючи скорочення обсягу споживання газу промисловістю в 2009 році" Нафтогаз "має зберегти не більше 50% ринку в самому рентабельном сегменті",.

За нашими оцінками, з огляду на зростання вартості імпортного газу і девальвацію гривні, "Нафтогаз" буде мати потребу в дотаціях на компенсацію різниці між вартістю газу і тарифами для комунального сектору в розмірі 14 млрд. грн. в порівнянні з 8 млрд. грн. в 2008 р.

При цьому вони відзначають, що на даний момент в бюджеті зафіксована сума в 1,6 млрд. грн. і "Нафтогазу" буде потрібно додаткові дотації в розмірі 12,8 млрд. грн., що буде обременітельним в умовах значного дефіциту бюджету.

Таким чином, враховуючи виріс рівень неплатежів, ключовими для "Нафтогазу" стають макроекономічні ризики, отодвігая на другий план боргове навантаження компанії.

За розрахунками експертів, в 2009 році "Нафтогаз" повинен погасити заборгованість на загальну суму до 3,6 млрд. дол, з якої 958 млн. доларів - заборгованість в іноземній валюті у вигляді банківських кредитів та єврооблігацій.

Іншу частину заборгованості (20,5 млрд. грн.) Складають борги перед державними банками, які "Нафтогаз" отримав для оплати заборгованості за газ перед "Газпромом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!