Долар може коштувати 15 гривень?

Середа, 21 січня 2009, 12:08

За прогнозами експертів курс долара може досягнути 15 гривень.

За останній тиждень курс гривні на міжбанківському валютному ринку зміцнився більш ніж на 9% - до 8 гривень за долар, пише видання "Дело".

Напередодні приїзду до Україну представників МВФ регулятор намагався зблизити офіційний (7,7 гривні за долар) і ринковий курси валют (одна з умов МВФ при виділення Україні кредиту).

Так, з 13 до 20 січня НБУ "викинув" на міжбанківський валютний ринок 435 мільйонів доларів.

Втім, більшість фінансистів впевнені, що Нацбанку не вдасться довго утримувати вартість американської валюти нижче 8 гривень.

На думку експертів, у першій половині 2009 року нацвалюта продовжить дешевшати і, за різними оцінками, досягне рівня від 10 до 15 гривень за долар. У другому півріччі очікується зростання курсу гривні.

Найбільший вплив на її вартість буде надавати стан торговельного балансу України.

Нагадаємо, що за 2008 рік дефіцит торгівельного балансу склав лише за 10 місяців минулого року 16 мільярдів доларів.

У першій половині поточного року значне перевищення імпорту над експортом збережеться, що буде продовжувати чинити тиск на національну валюту.

"Торговий баланс буде негативним в І кварталі 2009 року через слабкий експорту та високі ціни імпортованого газу, але в другій половині року, вперше з 2005 року, баланс стане позитивним через падіння ціни на газ до 180-190 доларів і відновлення експорту металу і зерна, що й призведе до зміцнення гривні ", - упевнений аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук.

За його оцінками, пік знецінення гривні доведеться на травень-червень, коли за один долар будуть давати 14-15 гривень, а середньорічна вартість національної валюти становитиме 12 гривень.

Інші учасники ринку оцінюють можливу девальвацію гривні не настільки песимістично.

"Курс сягне піку у другому кварталі, а в третьому-четвертому ми очікуємо його стабілізації. Насамперед це пов'язано з початком одужання світової економіки, а також із збільшенням українського експорту. Так, за нашими прогнозами, до кінця 2009 року долар буде коштувати 8,5 гривні, у той час як середній курс за рік складе 9,5 гривні", - вважає аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Білан.

Учасники ринку вважають, що повернути довіру до гривні могли б прозорі та передбачувані дії Національного банку, а також узгоджена валютна політика уряду і НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!