У "Нафтогазу" мало шансів вистояти в боротьбі з "дочкою" "Газпрому"

Середа, 21 січня 2009, 11:10
 

Шанси НАК "Нафтогаз України" у конкурентній боротьбі з дочірньою компанією ВАТ "Газпром" - ТОВ "Газпром збут Україна", у випадку підтвердження інформації про збільшення частки останньої на внутрішньому газовому ринку України, невисокі.

Так вважає керівник інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Конкурент на внутрішньому ринку ще гірше, ніж посередник. Насправді, це ключова проблематика українського газового ринку", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

Рубан висловив думку, що допуск "Газпрому" на український ринок недоцільний.

Реклама:

Він пояснив, що дочірня компанія "Газпрому" зможе запропонувати найбільшим українським споживачам вигідніші умови продажу, наприклад, розстрочку, тим самим залишивши для "Нафтогазу" проблемних споживачів.

При цьому Рубан підкреслив, що НАК є одним із прикладів "каламутної прозорості", тому що важко дізнатися про те, які процеси проходять у "Нафтогазі України", зокрема, як генеруються доходи, які витрати.

"У ситуації такої заплутаності у НАК "Нафтогаз України" невеликі шанси вистояти в боротьбі з таким серйозним конкурентом", - додав експерт.

Водночас він звернув увагу, що "Газпром" - це компанія, яка цілеспрямовано керується державою і підтримується їй.

"І в цій ситуації шанси НАК "Нафтогаз України" вижити, якщо в середині українського ринку в нього буде такий серйозний конкурент, я оцінюю як не дуже високі", - додав він.

Як відомо, представники "Газпрому" у вівторок повідомили, що частиною підписаних напередодні домовленостей є збільшення частки "Газпром збуту Україна" на українському ринку продажу газу промисловим споживачам до 25%.

У той же час прем'єр України Юлія Тимошенко сказала, що діяльність "Газпром збуту Україна" ще буде обговорюватися, а міністр палива й енергетики Юрій Продан спрогнозував, що частка цієї компанії на ринку в 2009 році скоротиться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!