"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

RosUkrEnergo втратить джерела газу в Росії і Середній Азії

Середа, 21 січня 2009, 09:15 -
 

Газотрейдер RosUkrEnergo після переходу "Газпрому" і "Нафтогазу України" на прямі відносини без посередників втратить джерела газу в Росії і Середній Азії, вважає заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв.

"Зрозуміло, що після підписаних контрактів джерел газу для RosUkrEnergo ні з Росії, ні з Середньої Азії і Казахстану вже більше не буде", - сказав він на прес-конференції у Москві у вівторок, повідомляє агентство "Интерфакс".

Коментуючи перспективи контрактів RosUkrEnergo на постачання газу до країн Європи, він відзначив, що ця компанія зареєстрована у швейцарській юрисдикції, і питання управління нею буде вирішуватися в цьому правовому полі.

"Газпром" як власник 50% акцій має суттєву вагу в управлінні цією компанією", - нагадав він.

Реклама:

Як відомо, компанія RosUkrEnergo була створена влітку 2004 року. Її акціонером крім "Газпрому" є Centragas Holding AG українських бізнесменів Дмитра Фірташа (90%) й Івана Фурсіна (10%), хоча Фірташ останнім часом називає себе власником усіх 50% компанії.

В останні роки швейцарський газовий трейдер монопольно постачав газ в Україну. 2008 року RosUkrEnergo, за попередніми даними, постачала в Україну 54,6 млрд куб. м природного газу.

Фірташ раніше заявляв, що компанія має понад 10 млрд куб. м природного газу в українських підземних сховищах (ПСГ) і контракти на його закупівлю туркменського газу до 2028 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: