Фірташ катався на лижах, а не заважав Тимошенко і Путіну

Вівторок, 20 січня 2009, 11:25
Голова ради директорів RosUkrEnergo Дмитро Фірташ заперечує, що його компанія заважала газовим переговорам України і Росії.

Про це він заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

"Можу сказати однозначно - те, що говорить Юлія Володимирівна, що конфлікт нібито почався через мене,- це неправда. По-перше, 31 грудня мене не було ні в Україні, ні в Росії. Я був у Швейцарії (катався на лижах), і ніяк не міг уплинути на ці процеси. Просто уряд провалил переговори, і Юлія Тимошенко, як завжди, стала шукати винного", - заявив Фірташ.

На питання, що газовий конфлікт міг бути пов'язаний з боргом "Газпрому" з боку RosUkrEnergo, Фірташ відповів, що всі гроші, які одержує RosUkrEnergo, автоматично перераховуються "Газпрому".

"RosUkrEnergo робить просту річ - одержує гроші і відразу платить. Є тільки три платежі, які виплачує компанія: плата за транспорт, покупка газу, податки - це усе. І раз на рік виплачуються дивіденди. Наприкінці березня - збори акціонерів. Після цього, коли ми одержуємо річний аудит, усе скінчено - у травні йде розподіл дивідендів", - пояснив він.

Реклама:

Фірташ також підкреслив, що на сьогоднішній день борг "Нафтогазу" усе ще складає $650 млн за минулий рік, які НАК "повинен ще заплатити".

"Це залізний факт. І правильно говорить Володимир Путін, що "Нафтогаз" усе ще винен "Газпрому" як акціонерові RosUkrEnergo", - відзначив він.

У той же час Фірташ не збирається позиватися до НАК.

"Нехай вони (Газпром) це доводять, а не ми. Ситуація проста - є контракт, у ньому чітко прописаний розмір пені і штрафів. Контракт треба виконувати", - заявив голова ради директорів RosUkrEnergo.

Фірташ також стверджує, що компанія RosUkrEnergo практично рік цілком фінансувала "Нафтогаз".

"НАК наприкінці квітня заплатила гроші, а в основному за рік виявилася винна $2-2,5 млрд. Вдумайтеся в цю цифру. Знаєте, на кому всі ці кредити висіли? На RosUkrEnergo. "Газпром" не брав цих кредитів - ми розраховувалися з ним вчасно. Нам "Газпром" без грошей газ не давав. Ми йшли в банки, брали кредити, платили за них відсотки і розраховувалися з "Газпромом", - поскаржився він.

"Якщо ми десь мали пені, ми теж їх платили. Тому я вважаю, що це не коректне питання. Усе, що ми брали, ми платили. Що це значить - що пені, штрафи треба списати? Хочу відзначити, що пені і штрафи, які нам винен "Нафтогаз", менше відсотків, заплачених нами банкам за кредити, які ми були змушені брати через затримку платежів НАК", - заявив Фірташ.

Як відомо, у понеділок голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що трейдер "Росукренерго" зривав переговори "Газпрому" з "Нафтогазом України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: