"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яценюк пропонує зробити "Нафтогаз" монополістом

Вівторок, 20 січня 2009, 09:44
Депутат фракції "НУ-НС" Арсеній Яценюк пропонує зробити НАК "Нафтогаз України" державним монополістом на вітчизняному ринку газу.

Про це він сказав в ефірі "5-го каналу", передає Радіо "Свобода".

Яценюк повідомив, що в парламенті зареєстрували поданий ним законопроект "Про встановлення державної монополії на ринку природного газу".

Згідно з цим проектом закону, "Нафтогаз" визначається як національна акціонерна компанія, що є монополістом, котрий займається закупівлею газу за кордоном, продажем його споживачам і який має виключне право на його експорт.

Яценюк зазначив, що в Україні газ власного видобутку повинен продаватися виключно на аукціонах.

Реклама:

Він зауважив, що законопроектом передбачено пряму норму, що забороняє існування компаній-посередників на газовому ринку. "Йдеться виключно про державну монополію", - сказав Яценюк.

На його думку, цей законопроект мають підтримати всі народні депутати, які повинні довести, що вони на ділі, а не словах виступають проти посередників на газовому ринку.

На переконання Яценюка, важливо, "щоб не сталося так, що одну фірму випихнули, а іншу хочуть впихнути" на газовий ринок.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи можна зробити висновок, що на сьогодні компанія "РосУкрЕнерго" піде з газового ринку України, Яценюк відповів: "Напевно, що з українського газового ринку, скоріш за все, так".

Він зазначив, що, наскільки можна зрозуміти, нині ця компанія "не дуже-то присутня" на українському ринку газу, просто різні посередники борються між собою і з "Газпромом" за ринки країн Європи.

"Тому це їхня справа, нехай вони собі мастять там голову і плечі", - сказав Яценюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!