Росія вважає, що газові суперечки потрібно вирішувати без ЄС

П'ятниця, 2 січня 2009, 17:01
 

Російська сторона не бачить необхідності посередництва Євросоюзу в переговорах між Москвою та Києвом про врегулювання чергового газового спору, але активно інформує керівництво ЄС про свої зусилля щодо якнайшвидшого вирішення.

Про це заявив у п'ятницю постійний представник Росії при ЄС Володимир Чіжов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".  

З цією метою "Газпром" має намір направити делегацію до Брюсселя, сказав він.

"В обговоренні всього комплексу проблем енергетичної безпеки повинні брати участь і Росія, і Україна, і Євросоюз. Але для цього треба спочатку вирішити нинішню конкретну проблему між Росією та Україною", - сказав Чіжов.

"Не думаю, що Росії та Україні потрібні посередники в переговорах, які цілком кваліфіковано можуть вести "Газпром" і "Нафтогаз", - сказав посол.

"До того ж таки було б трохи дивно робити посередником основного споживача російського газу", - сказав він.

Постпред повідомив, що незважаючи на новорічні свята, коли керівні інститути ЄС закриті, російська сторона активно роз'яснює свою позицію та інформує європейських партнерів про стан справ.

У п'ятницю Чіжов зустрівся з членом Єврокомісії з питань енергетики, Андрісом Пієбалгсом, направив офіційну ноту до виконавчого органу ЄС про готовність "Газпрому" надіслати своїх представників до Брюсселя для роз'яснення ситуації.

Відбулася також зустріч із спецпредставником ЄС з енергетичної безпеки Стефаном Евертсом, направлені листи голові Європарламенту Хансу Герту Петтерінгу, в профільні комітети асамблеї, чеському головуванню ЄС.

"Наші роз'яснення зустрічають розуміння у керівних структурах Євросоюзу", - зазначив Чіжов.

Він підкреслив, що на відміну від 2006 року рішення "Газпрому" та дії української сторони не стали сюрпризом для ЄС. "Газпром" завчасно повідомив всіх європейських споживачів.

"Вони були "психологічно готові" до такої ситуації, створили додаткові запаси газу в підземних сховищах в тих країнах, де такі є. За станом на середину дня п'ятниці в жодній з країн не було відзначено зниження тиску газу", - сказав постпред.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!