Ющенко не погодився на нове керівництво в ФДМ

П'ятниця, 2 січня 2009, 16:28
 

Президент Віктор Ющенко зупинив розпорядження уряду про призначення в.о. голови Фонду Держмайна Дмитра Парфененка.

Відповідний указ Ющенко підписав в п'ятницю та направив відповідне подання до Конституційного суду.

На думку Ющенка уряд, видавши відповідне розпорядження, "вийшов за межі своїх повноважень та діяв у спосіб, що не передбачені Конституцією та законами".

Ющенко зазначає, що за Конституцією голова ФДМ призначається Верховною Радою за поданням прем'єра.

Реклама:

Питання тимчасового виконання обов'язків, зокрема, голови Фонду до внесення змін до Конституції в 2004 році було врегульовано законом про тимчасове виконання обов'язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою ВР президент або ВР за поданням президента.

"Після внесення змін до Конституції питання тимчасового виконання обов'язків голови Фонду державного майна України на законодавчому рівні не врегульовано, - зазначає Ющенко.

Згідно з Тимчасовим положенням про ФДМ від 1992 року, у разі коли кандидат на посаду голови ФДМ не отримав, відповідно до Конституції, згоди Верховної Ради, повноваження на цю посаду тимчасово виконує перший заступник Голови Фонду державного майна України.

"Конституційний Суд України наголосив на відсутності в чинному законодавстві України нормативно-правового акта, який визначив би належність Фонду державного майна до будь-яких із гілок державної влади, зазначених у статті 6 Конституції України", - зазначає Ющенко.

"Це свідчить про неправомірність застосування до цього органу положень законодавства України, що стосуються центральних органів виконавчої влади, зокрема пункту 9 статті 116 Конституції", - зазначає президент у поданні до КС.

"Таким чином, ні Конституція, ні закони України не відносять до повноважень Кабінету Міністрів вирішення питання щодо тимчасового покладення виконання обов'язків Голови Фонду державного майна ", - підкреслює Ющенко.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!