Яценюк: ціна в 418 доларів – це "забаганки Газпрому"

П'ятниця, 2 січня 2009, 15:49
 

Максимальна ринкова ціна російського газу для України може становити 250 дол. за 1 тис. кубометрів.

Таку думку висловив депутат від НУ-НС Арсеній Яценюк, передає агентство "УНІАН".

За його словами, перебіг переговорів між Україною та Росією з нового елементу зовнішньої політики - газу - має однакові тенденції протягом багатьох останніх років.

Як колишній міністр закордонних справ Яценюк нагадав, що "міжурядові протоколи до міждержавної газової угоди завжди підписувались дуже складно, оскільки вони мали короткотерміновий характер - лише 1 рік, а виконання міжурядової газової угоди до 2009 року включно взагалі було проігноровано з 2006 року, хоча така угода є чинною і сьогодні".

Реклама:

Він наголосив, що Великий договір між Україною та РФ визначає принципи недискримінації та розвитку економічних та енергетичних відносин, однак реальних юридичних важелів виконання таких принципів так і не було напрацьовано.

Депутат зазначив, що "газ є таким же енергетичним товаром, як нафта, вугілля, ядерне паливо".

"Єдина принципова різниця між газом та нафтою є те, що газ не є біржовим товаром і не може транспортуватись іншим шляхом, ніж через трубопровідний транспорт (винятком є модель LNG, зріджений природній газ, одначе така форма транспортування дуже дорога)", - сказав Яценюк.

Він також зазначив, що ціна на газ безпосередньо "прив'язана" до цін на інші енергопродукти, адже всі вони взаємозамінні.

"Ключовий індикатор - біржова ціна на нафту, яка у 2008 році впала із 148 дол. за бар. до 38, тобто майже в 4 рази. Тому ні про які 418 дол. не може йти мова. Це ж економіка, а не забаганки", - заявив Яценюк.

"Дійсно, максимальна ринкова ціна - 250 дол.", - зазначив Яценюк. За його словами, це означає, що "ми повинні переходити на аналогічну максимальну ринкову ціну транзиту - в межах 2,8 дол".

"За інших обставин ціна чи то 418, чи то 250 дол. є дійсно пільговою, тільки не для України, а для "Газпрому", - зазначив він.

"При незмінній ставці транзиту і збільшенні ціни на газ для України наша країна буде постійно дотувати "Газпрому" транзит газу в Європу. Адже тільки на технологію прокачки газу необхідно близько 6 млрд. куб. метрів газу, який закуповуватиметься в РФ і загалом вартуватиме 1,5 млрд. дол. Якщо врахувати тільки собівартість прокачки, "Нафтогаз України" нестиме збитки щонайменше 500 млн. дол. щорічно, при цьому не маючи коштів на підтримку безпечності системи транспортування", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!