Ющенку не подобається, що в новому бюджеті НБУ обмежили

П'ятниця, 2 січня 2009, 13:39
 

Президент звернувся до Конституційного суду щодо конституційності статті Державного бюджету, яка стосується обмеження права Національного банку одноосібно здійснювати рефінансування комерційних банків.

Про це в п'ятницю повідомляє прес-служба президента.

"Прошу Конституційний Суд визнати такою, що не відповідає Конституції України (є неконституційною), статтю 86 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік", - йдеться в поданні.

Так стаття Держбюджету надає право здійснювати рефінансування комерційних банків Національному банку разом із Кабінетом Міністрів.

Реклама:

При цьому, згідно із поданням президента, зупиняється дія деяких статей Закону про Нацбанк, згідно із якими встановлення і зміни ставки рефінансування та визначення порядку надання кредитів комерційним банкам для підтримки ліквідності (рефінансування комерційних банків) здійснюються Нацбанком одноосібно.

У своєму конституційному поданні президент спирається на попередні рішення КС, в яких суд дійшов висновку, що зупинення законом про Держбюджет дії інших законів України, внесення змін до інших законів, встановлення іншого (додаткового) правового регулювання відносин, ніж передбачено законами України, не відповідає низці норм Конституції України.

Для участі в конституційному провадженні за цим поданням Ющенко уповноважив заступника глави секретаріату президента - представника президента у КС Марину Ставнійчук.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!