Дубина: Україні вистачить запасів газу на перший квартал...

Понеділок, 19 січня 2009, 13:59
Голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина запевняє, що Україні вистачить наявних запасів газу, щоб пройти перший квартал поточного року.

Про це він заявив в інтерв'ю в програмі "Євген Кисельов. Нагорі", яка вийшла ввечері 18 січня на телеканалі TВі, повідомляє прес-служба каналу.

За словами Дубини, на сьогодні питання поновлення постачань у Європу у повному обсязі – "це має бути перспектива мінімум 30 днів, ми повинні розуміти, як ми будемо жити ці 30 днів, для того, щоб у жодному разі не допустити того, щоб в Україні змерзли якісь будинки чи якісь селища".

Водночас голова "Нафтогазу" запевнив, що в "Україні вистачить наявних запасів газу, щоб пройти перший квартал".

Керівник НАК не виключає, що до України можуть бути подані судові позови в міжнародні суди через проблеми з постачаннями газу: "Я не виключаю", - відповів Дубина на пряме запитання, чи не виключає він таких позовів до України.

Водночас він наголосив, що Україна намагалася довести Євросоюзу й усім, що "ми не зупиняли транзит газу, ми не могли його зупинити фізично".

Дубина додав, що щодо цього в НАК є відповідні документи.

Реклама:

"Навіть сьогодні мені принесли запис наших диспетчерів (у день відключення подачі газу), де російська сторона говорить: "ми закрилися"... І при закритті засувок з російської сторони українська сторона ще продовжувала транспорт газу в Європу. Якщо не ми його закрили, тоді в судовому порядку можна пред'являти кому завгодно, що завгодно".

Голова "Нафтогазу" зізнався, що ще не встиг поспілкуватися з юристами з цього питання.

Дубина також не зміг однозначно відповісти на запитання, коли відновляться постачання газу в Європу: "Ми готові були не припиняти цей транзит, ми готові були гарантувати подачу газу в Європу. А сьогодні для запуску системи, що працює автономно на всю Україну... мають бути певні умови".

"А умови, які висуваються диспетчерським пунктом "Газпрому": "Зробіть ось так і ось так" – коли починаєш розбиратися, як це зробити, ти розумієш, що цей ребус задано тобі спеціально для того, щоб цього не зробити", - зазначив Дубина.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: