"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європейська преса вважає, що Україна програла в газовій суперечці

Понеділок, 19 січня 2009, 12:20
 

У результаті газових домовленостей перемогла Росія, однак досягнуте сторонами перемир'я може виявитися оманливим.

Таку думку висловлюють закордонні видання в матеріалах за підсумками зустрічі прем'єра України Юлії Тимошенко з її російським колегою Володимиром Путіним.

"Проголошене в ніч на неділю прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним і його українською колегою Юлією Тимошенко перемир'я може виявитися оманливим", - пише автор статті, опублікованої в німецькій газеті Der Standard, переклад якої наводить Инопресса.ру.

По-перше, відзначає видання, деталі угоди мають ще обговорювати на переговорах між "Газпромом" і "Нафтогазом", по-друге, на досягнуті його суперницею Тимошенко домовленості ще не дав добро президент Ющенко.

Реклама:

Говорячи про результати домовленостей видання зазначає: "У перспективі від досягнутого компромісу виграє в першу чергу Росія, як в економічному, так і в політичному плані: "Газпром" дістане додатковий прибуток від нової ціни на газ для України, а будівництво Балтійського газопроводу буде форсоване".

"З іншого боку, "колишні братерські республіки одержали чіткий сигнал: якщо вони хочуть вийти зі сфери впливу Москви, з низькими цінами буде покінчено", - додає автор.

Британська газета The Times також вважає, що Україна залишилася в програші.

Так газета стверджує, що Москві вдалося нав'язати Україні ринкові ціни, і, крім того, Путін вважає, що ще більше підірвав позиції Ющенка, дестабілізувавши українську економіку.

"Угода по газу також довела в черговий раз, що Путін зберігає панування: він торгувався з Тимошенко, поки президент Медведєв головував на майже непотрібному "газовому самміті", - відзначає автор.

Він також наводить слова неназваного українського чиновника, що в нинішньому році Київ платитиме за 1 тис. кубометрів 270-280 доларів, що стане додатковим ударом для української економіки: згідно з прогнозами, уже при ціні на газ у 220 доларів виробництво в 2009 році мало скоротитися на 6%.

"У цілому репутація України зіпсована більше, ніж імідж Росії", - відзначає автор, пояснюючи, що багато держав, які активніше за все підтримували прийом України в ЄС, сильно постраждали від відключення газу.

"Зараз в очах Європи Україна виглядає так само, як Росія, а для нас це колосальний провал", - зізнався газеті український чиновник.

Також газета зазначає, що неясно, який буде рівень "європейських цін" у майбутньому. Як очікується, ціни на газ різко упадуть, тому що вони прив'язані до цін на нафту з відставанням приблизно на півроку, пояснює видання.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: