"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна погодилася на 360 доларів?

Понеділок, 19 січня 2009, 09:36
 

Зміст домовленостей між прем'єрами Росії й України Володимиром Путіним і Юлією Тимошенко полягає в тому, щоб "не принизити Росію й не образити Україну", каже радник Тимошенко з газових питань Олександр Гудима.

Саме тому ціна вища, ніж розраховувала Україна, а ставка на транзит залишиться колишньою до кінця цього року, пишуть російські "Ведомости".

Головне, вважає Гудима, що зі схеми постачань буде виключений посередник.

Як пише російське видання з посиланням на джерело, близьке до керівництва "Газпрому", і джерело в оточенні Тимошенко, прем'єри поки домовилися про ціну близько 360 дол. за 1000 куб. м на I квартал для України і ставку транзиту - колишні 1,7 дол.

Це середня європейська ціна з урахуванням знижки у 20%, відзначають вони. А в цілому по року, за словами двох джерел, газ може коштувати 270-300 дол.: з поквартальним зниженням услід за нафтовими котируваннями, як у всій Європі.

Реклама:

У бюджеті "Газпрому" на 2009 рік закладена середня європейська ціна в 280 дол. за 1000 куб. м, відзначає газета.

"Надто висока ціна, незрозуміло, чому Україна погодилася", - здивований директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Без знижки виходить ціна Словаччини - 450 дол., і навіть без урахування різниці у витратах на транспорт. 360 дол. зараз у Німеччини, за даними агентства Heren Energy (по року, за прогнозами Корчемкіна, вийде близько 240 дол.).

Великий споживач завжди має знижку, пояснює різницю Корчемкін. Але ж Україна - найбільший ринок збуту для "Газпрому", на 40% більше, ніж Німеччина, додає він.

Корчемкін вважає, що в Києва свій задум: підписати угоду про ціну на I квартал, а газ поки не купувати - на кінець року в "Нафтогазу України" у сховищах було близько 17 млрд куб. м.

А про довгостроковий контракт і нову базову ціну "Нафтогаз" і "Газпром" будуть домовлятися в березні, коли ціни почнуть падати. Крім того, навесні позиції України будуть сильніші: прокачування в Європу знизиться, а в України, навпаки, буде сезон накачування в ПГС, - додає Корчемкін.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!