В Україні з'являться платні автобани

Понеділок, 19 січня 2009, 10:18
 

Наприкінці минулого тижня парламент прийняв закон, який передбачає механізм будівництва доріг в концесію.

Концесія передбачає відшкодування інвестицій шляхом запровадження плати за користування трасами.

У четвер ввечері парламент прийняв у другому читанні зміни до закону "Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг". За законопроект проголосувало 252 депутата.

Документ передбачає відшкодування концесіонером інвестицій шляхом запровадження плати за проїзд, доступ та експлуатацію об'єктів дорожнього сервісу та пришляхової інфраструктури, пише видання "Комерсант-Україна".

Максимальний та мінімальний розміри плати за користування концесійний магістралями визначає Кабінет міністрів.

Обов'язковою умовою для інвестора є будівництво або реконструкція об'єкту концесійної угоди. У законі також збережена норма про необхідність наявності безкоштовної дороги - альтернативи платній трасі.

У редакції, підготовленій до першого читання, законопроект передбачав можливість передачі державних чи муніципальних доріг концессіонеру в платне і термінове користування на термін від 10 до 50 років.

Принципова відмінність нової редакції закону - посилення контролю уряду за концесійною діяльністю, а також гарантія госконпенсаціі збиткових і нізкорентабельних проектів.

Держава гарантує інвестору певну інтенсивність руху по новій магістралі або компенсацію збитків у разі невідповідності траси належному рівню.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: