"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Данилишин вважає, що фінансовим установам потрібен цербер

Субота, 17 січня 2009, 16:22
 

Світова фінансова криза продемонструвала необхідність забезпечення універсального нагляду за діяльністю фінансових установ.

Про це заявив міністр економіки Богдан Данилишин у статті для видання "Зеркало недели".

"Цю роботу необхідно провести зараз з тим, щоб післякризовий нагляд здійснювався вже на більш скоординованому рівні. Ініціатива такого об'єднання повинна виходити, ймовірно, від Національного банку", - зазначив міністр.

Данилишин вважає, що необхідною умовою є створення державної установи (банку) довгострокового кредитування та інвестування.

Реклама:

Міністр пояснив, що такі установи широко використовуються для надання "політичних позик" - кредитів з преференціальнимі процентними ставками, "адресних позик" для певних галузей чи навіть підприємств.

Тому, на відміну від комерційних банків, вони створюються у відповідності з окремим законом, який регулює всі питання управління, порядку діяльності, взаємовідносин з власниками, клієнтами, партнерами і передбачає, що пріоритетом діяльності є фінансування проектів, які мають особливе економічне, соціальне чи екологічне значення, стверджує голова Мінекономіки.

"Не буду приховувати, що в розвинених економіках піддають сумніву значення і роль подібних банків, але в перехідних економіках і країнах з ринками, що розвиваються їхнє значення важко переоцінити", - підкреслив міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: