Nord Stream і South Stream не зможуть нашкодити Україні

Субота, 17 січня 2009, 13:47
 

Російські проекти Nord Stream і South Stream призначені не для підвищення надійності поставок газу до Європи, а для забезпечення Росії додаткових можливостей щодо відключення газу одним країнам без шкоди для поставок іншим.

Таку думку висловив у своїй статті для "Зеркало недели" керуючий директор консалтингової компанії East European Gas Analysis (США) Михайло Корчемкін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

При цьому, за його підрахунками, у найменшій мірі ці газопроводи загрожують енергетичній безпеці України.

"Газопровід Nord Stream і South Stream спроектовані не для збільшення поставок російського газу і не для підвищення надійності енергозабезпечення Європи", - підкреслив Корчемкін.

"Нові проекти" Газпрому "дадуть Росії можливість виборчого відключення поставок газу в Білорусь, Німеччину, Польщу, Угорщину, Румунію, Болгарію і Грецію. Таким чином, енергетична безпека цих країн знизиться", - додав він.

Зокрема, пояснив він, Nord Stream дозволить "Газпрому" повністю припинити постачання газу до Польщі або Білорусі без шкоди для експорту в інші країни.

"Таким чином, заяви Польщі про те, що проект Nord Stream загрожує енергетичній безпеці країни, виглядають цілком обгрунтованими. На тлі подій останніх років немає підстав сумніватися в тому, що у випадку політичного конфлікту і при наявності обхідного газопроводу Росія перекриє поставки газу до Польщі" , - відзначив експерт.

При суперечці з Німеччиною, додав він, "Газпром" зможе відключити газопровід Nord Stream, що буде досить чутливим ударом по німецькій економіці.

А за допомогою газопроводу South Stream "Газпром" зможе перекрити поставки газу Болгарії, не скорочуючи експорт в сусідні країни.

Разом з тим, підкреслив експерт, введення в дію нових газотранспортних маршрутів в обхід української території не позбавить Україну статусу найбільшого транзитного партнера "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!