"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польща готова платити за неросійський газ більше

Субота, 17 січня 2009, 13:22
 

Більшість поляків готові оплачувати дорожчі рахунки за газ для того, аби зменшити залежність країни від поставок газу з Російської Федерації.

Як свідчить опитування GfK Polonia, проведеного на замовлення газети Rzeczpospolitа, з 500 опитаних поляків 55% готові оплачувати дорожчий газ в той час, коли 41% воліють платити менші рахунки за газ з Росії та Центральної Азії.

4% опитаних не мають власної точки зору на цю проблему, повідомляє агентство "УНІАН".

62% поляків бачать в залежності від поставок російського газу загрозу для суверенності Польщі проти 30%, які такої загрози не бачать.

Реклама:

8% не мають чіткої позиції в цій справі.

Польща, яка близько 40% імпортного газу тримує через Україну, з 2 січня цього року має проблеми з доставками газу через газову суперечку Києва та Москви, які не можуть домовитись про умови поставок в 2009 року.

З 7 січня поляки повністю перестали отримувати газ через українську газотранспортну систему після того, як російський газовий монополіст "Газпром" перекрив Україні поставки транзитного газу для споживачів в ЄС.

Польська національна нафтогазова компанія PGNIG частково компенсує недопоставки з України через білоруську ГТС та завдяки резервам у газових сховищах.

За даними польської газети Dziennik, 2007 року Польща купувала російський газ за ціною близько 400 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: