"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри прогнозують наступного тижня зміцнення гривні

П'ятниця, 16 січня 2009, 19:18
 

Радник голови правління ВАТ АБ "Укргазбанк" Олександр Охрименко, прогнозує розвиток фінансового ринку на 19-23 січня.

Про це повідомляє прес-служба банку, пише видання "Дело".

Курс долара закріпився на "психологічному рівні" 8,5 грн за долар, стверджується в повідомленні.

"Не виключено, що наступного тижня гривня буде посилюватися. Останні обсяги торгівлі валютою показали, що валютний ринок фактично повернувся до часу докризового рівня", - наголошується в повідомленні.    

Після ажіотажних щоденних обігів валюти в 1-1,5 млрд. доларів середньоденних обсягів торгівлі знизилися до 300-400 млн. доларів.

Це свідчить про те, що валютний ринок починає виходити з-під впливу спекулятивних факторів. Але істотного припливу валюти від експорту чекати не доводиться. А тим більше припливу залучення капіталу в економіку України.

Більш-менш істотний приплив долара може бути не раніше березня цього року. Тому, в цій ситуації і покупці, і продавці валюти будуть показувати свою стриманість, і, в цілому, прагнути до стабільної рівноваги.

По мірі стабілізації ситуації на валютному ринку кредитна активність буде тільки нарощуватимуться.

Незважаючи на поліпшення ситуації з вартістю грошей на міжбанківському ринку, очікувати швидкого зниження ставок за кредитами на прямого позичальника не доводиться.

Завершилися рекламні депозитні програми за підвищеними ставками. У результаті середня ставка за депозитами знизилася і складає: за гривневими депозитами - близько 19%, а за доларовими - близько 12% річних.

В той же момент низка банків продовжують приймати гроші за завищеними ставками 22-25% річних у гривні та 12-15% у доларах США. Але це в основному вибіркові депозитні програми, які мають ряд внутрішніх опцій, орієнтованих на тимчасовий інтервал пільгового періоду отримання підвищених ставок за депозитами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: