"Газпром": "Нафтогаз" відмовився від власної пропозиції по транзиту

П'ятниця, 16 січня 2009, 14:54
 

Нафтогаз України" відмовився від власної пропозиції щодо транзиту газу в Європу, заявляють у "Газпромі".

На сайті консорціуму повідомляється, що у четвер "Газпром" одержав від об'єднаного диспетчерського управління "Нафтогазу України" пропозицію направити через газовимірювальну станцію "Суджа" транзитом по території України в Європу 99,2 млн. куб. м гази на добу.

Добовий розподіл обсягів газу на виході з газотранспортної системи України був запропонований українською стороною наступний: ГВС "Орловка" - 28 млн. куб. м, ГВС "Ужгород" - 57,3 млн. куб. м, споживачам Молдови - 13,9 млн. куб. м.

"Газпром" узгодив з об'єднаним диспетчерським управлінням дану пропозицію, направивши в п'ятницю о 2 годині відповідну заявку на транзит російського газу в Європу через територію України.

Реклама:

Однак "Нафтогаз України" дав негативну відповідь на власну пропозицію, направлену кількома годинами раніше, заявляють у "Газпромі".

"Привід той самий - відсутність технічної угоди про умови здавання-прийняття газу на прикордонних ГВС у 2009 році", - пояснюється в повідомленні.

"При тому, що відсутність технічної угоди не є перешкодою для поновлення транзиту газу в Європу за наявності доброї волі з боку України", - наголошує "Газпром".

Водночас у компанії заявляють про те, що "російські спостерігачі не допущені на раніше погоджені точки моніторингу - на ПГС України й ОДУ".

"Тим самим, українська сторона продовжує грубо порушувати діючий транзитний контракт і правила моніторингу газу, підписані 12 січня в Брюсселі Єврокомісією, Росією та Україною", - заявляє "Газпром".

"Вчергове демонструючи усьому світу, що основним стримуючим фактором для поновлення транзиту російського газу в Європу є не технічні причини, як це неодноразово називалося українською стороною, а відсутність політичного рішення в Україні", - резюмує компанія.

У зв'язку з цим "Газпром" закликає "Нафтогаз України" "припинити шукати виправдання власному небажанню відновити транзит у Європу і, нарешті, відкрити запірну арматуру на своїй території і прийняти російський газ у ГТС України для його транзиту європейським споживачам".

"З російської сторони на вході в ГТС України через ГВС "Суджа" крани відкриті четверту доба, тиск робочий, що дозволяє в будь-який момент забезпечити постачання газу для споживачів у Європі", - стверджує "Газпром".

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: