"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європа хоче вигнати RosUkrEnergo із схеми поставок газу

П'ятниця, 16 січня 2009, 14:31
 

Європа має наполягати на тому, щоб всі поставки газу відбувалися через прозорі та відкриті компанії.

Про це йдеться в статті "Заради поставок газу Європа має покласти край непрозорим схемам", опублікованій в газеті The Financial Times.

"Якщо ЄС хоче гарантувати собі надійні поставки, у нього є єдиний вибір - наполягати, щоб Росія, Україна та інші постачальники дотримувалися міжнародних стандартів управління та гарантували, що торгівля енергією відкрита та прозора", - зазначається в статті.

"Як європейці, ми маємо знати, хто постачає нам газ та нафту. Ми маємо знати, хто володіє цими компаніями. Ми маємо знати, як вони встановлюють ціну на енергію і який доход вони мають. Ми маємо бути впевнені, що вони отримали контракти відкритим і прозорим шляхом", - сказано в матеріалі.

Реклама:

Видання нагадує про єдність позицій прем'єрів Росії та України Путіна та Тимошенко щодо того, щоб прибрати посередників з газової схеми.

Видання зазначає, що з 2004 року посередником стала компанія RosUkrEnergo, яка наполовину є власністю Газпрому, однак довго не афішувала двох українських співвласників. Лише в 2006 році стало відомо, що одним з них є українець Дмитро Фірташ.

RosUkrEnergo заявляє про свій прибуток приблизно в розмірі 800 мільйонів доларів на рік. "Але досі незрозуміло, що таке вона робить у газовій торгівлі, що не може зробити Газпром?", - зазначають автори статті.

Варто зазначити, що RosUkrEnergo розмістилось на найбільш стратегічних та вигідних шляхах, які постачають газ в Європу, але в той же час про неї було дуже мало відомо, навіть імена власників компанії протягом 2 років були закриті, - додають автори статті.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: