"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ дає невтішні для фондового ринку прогнози

П'ятниця, 16 січня 2009, 12:52
 

Національний банк прогнозує збереження негативних тенденцій на фондовому ринку.

Про це йдеться в повідомленні НБУ, передає агентство "Українські новини".

"Незмінність фундаментальних проблем (загострення ситуації з поставками російського газу, падіння виробництва, нестабільність на валютному ринку, погіршення інвестиційного клімату й т.ін.) визначатимуть негативний тренд у довгостроковій перспективі", - сказано в повідомленні.

У повідомленні також сказано, що вповільнення темпів інфляції й переважно позитивні корпоративні новини сприяли тимчасовій стабілізації ситуації на українському фондовому ринку наприкінці 2008 року.

Реклама:

Індекс ПФТС у грудні 2008 року зріс на 11,79 пункту, або на 4,07%, - до 301,42 пункту (рівень квітня 2005 року), тоді як за грудень-2007 індекс ПФТС збільшився на 65,49 пункту, або на 5,91%.

На динаміку індексу впливали як позитивні, так і негативні фактори.

Серед негативних факторів НБУ виділив погіршення рейтинговим агентством Moody's прогнозів рейтингів фінансової стабільності 15 українських банків зі "стабільного" до "негативного"; нестабільність на валютному ринку й загострення переговорів з Росією щодо поставок газу в Україну в 2009 році, а також зниження ВВП у листопаді 2008 року на 14,4% (у річному вимірі).

У структурі торгів на ПФТС лідером за обсягом торгів став ринок акцій - 50,2%.

Друге й третє місце зайняли ринки корпоративних облігацій (25%) і державних цінних паперів (24,4%).

Нацбанк зазначає, що волатильність доходності українських суверенних єврооблігацій знизилася, однак зростання доходності за місяць становило в середньому 7% за всіма єврооблігаціями, що перебувають в обігу, що свідчить про втрату довіри інвесторів до українських цінних паперів, у першу чергу, короткострокових облігацій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!