"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко хоче ділити гроші разом із Стельмахом

Четвер, 15 січня 2009, 13:34
 

Прем'єр Юлія Тимошенко попереджає Нацбанк про кримінальну відповідальність, якщо вони здійснюватимуть рефінансування банків без узгодження з урядом.

Про це прем'єр заявила на нараді з головами облдержадміністрацій у четвер.

"Закон про бюджет передбачає, що в цьому році рефінансування здійснюється за спільним рішенням уряду і Нацбанку. Якщо НБУ від цього ухилятиметься, то це вже завдання прокуратури. Якщо напряму порушуватиметься закон про бюджет", - сказала Тимошенко.

Прем'єр виступила за те, щоб рефінансування отримували банки, які погодяться пролонгувати кредити сільськогосподарським підприємствам.

Реклама:

"Наше завдання - сформувати певні обсяги рефінансування для таких банків. Наше спільне завдання - уряду і НБУ - щоб гроші рефінансування потрапляли не на валютний ринок, де йде руйнування гривні, а на підтримку виробництва", - заявила Тимошенко.

Прем'єр вкотре нагадала, що реальним курсом гривні до долара є показник 6-6,5 гривень.

За її словами, у разі зниження курсу до цього показника, "рекордне зростання пенсій і зарплат, яке відбулося минулого року, підвищить реальні доходи громадян".

"Це станеться, якщо ми поставимо долар на місце, зі зміною керівника НБУ, і не буде цього абсурду з курсом долара", - сказала Тимошенко.

Вона додала, що і цінова кон'юнктура в світі стає на місце. При цьому Тимошенко попередила, що економічна рецесія в Україні в останні три місяці є надзвичайно небезпечною.

"Але у нас є, чим підтримати країну у важкий час кризи 2009 року", - сказала Тимошенко, навівши як приклад ""найбільші державні запаси енергетичного вугілля.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!