Єврокомісія робить ставку на альтернативу російському газу

Четвер, 15 січня 2009, 12:11
 

Єврокомісія визнає, що на даний момент альтернативи поставкам газу з Росії немає, однак підкреслює, що в перспективі Європа може переключитися на інших постачальників.

"Альтернатива залежить від строків: якщо завтра, то альтернативи немає, якщо за рік - то кілька варіантів, за п'ять років - безліч. У довгостроковому плані можуть бути інші постачальники", - заявив в четвер на прес-конференції голова представництва Єврокомісії в ЄС Марк Франко.

Водночас він підкреслив, що намір Євросоюзу диверсифікувати поставки газу в жодному разі не несуть антиросійської спрямованості, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Це аж ніяк не антиросійська політика. Ми хочемо, щоб Росія залишалася нашим стратегічним партнером, включаючи сферу енергетики, і вважаємо її надійним постачальником", - зазначив Франко.

Реклама:

Він також вважає, що і Росія, і Україна втратили значну частку довіри з боку Євросоюзу за час газового конфлікту.

За його словами, цей процес може привести до низки судових позовів, тому що проблеми, пов'язані з договірними зобов'язаннями, вирішуються на основі арбітражу.

Він висловився за врегулювання газової проблеми, у чому зацікавлені всі, оскільки "Росія щодня втрачає гроші, а люди в країнах ЄС замерзають".

Водночас Франко заявив, що ЄС не збирається судити, хто винен у російсько-українському газовому конфлікті.

"Ситуація зараз неприйнятна для європейських споживачів", - заявив він, підкресливши разом з тим, що на політичному рівні Єврокомісія не може "виступати суддею" в даній суперечці.

Він підкреслив, що єдине бажання Євросоюзу в даному випадку - "щоб рішення було швидким і щоб воно було знайдено".

Франко також не виключив, що у зв'язку з газовою суперечкою може бути проведено як саміт за участю країн ЄС та учасників конфлікту, так і зустріч на високому рівні.

У свою чергу, посол Чехії в Росії Мирослав Костелка нагадав, що газ на територію Євросоюзу не йде вже майже 15 днів.

"Це погано для країн Євросоюзу, тому що (за газ) вони платять хороші гроші, і у них довгострокові контракти з Росією", - заявив посол Чехії, яка головує в ЄС.

Він додав, що як показує ситуація, у даному випадку присутні вже не тільки політичні, але й технічні проблеми.

"Ми хочемо лише одного: щоб газ отримали країни, які мають контракти з Росією", - сказав Костелка.

Українська Правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!