"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СТЕЛЬМАХ ПІШОВ У ВІДПУСТКУ

Четвер, 15 січня 2009, 11:26
 

Із 15 січня голова Національного банку Володимир Стельмах іде у відпустку.

Про це газеті "Комерсант-Україна" напередодні повідомило високопоставлене джерело в Нацбанку.

"Ви ж бачите, як розжарюються наші відносини з Кабміном, який усіляко тисне на голову (НБУ), тому він на правлінні повідомив, що поки "відпочине", - сказав чиновник.

"На скільки днів він (Стельмах) визначить собі відпустку, на 14 або 51,- невідомо. З четверга в. о. голови стає перший заступник Анатолій Шаповалов".

Реклама:

Стельмах вирішив піти у відпустку саме в той день, коли депутати фракції БЮТ планували відсторонити його від виконання обов'язків, відзначає газета. 

У вівторок член ради Нацбанку, голова тимчасової слідчої комісії ВР із питань перевірки діяльності НБУ в умовах фінансової кризи Юрій Полунєєв (БЮТ) зареєстрував проект постанови, у якому йшлося про необхідність спочатку відсторонити Стельмаха від виконання службових обов'язків, а потім повторно звернутися до президента з вимогою його звільнити.

А в середу в Верховній Раді були зареєстровані два законопроекти, які вносять зміни в закон про Нацбанк: про "підзвітність перед Верховною Радою" і про "посилення парламентського контролю".

"Ми будемо намагатися в четвер винести їх на голосування", - повідомив один із авторів документів, депутат Андрій Сенченко.

Перший законопроект пропонує прописати в законі "Про НБУ", що звільнення голови Нацбанку відбувається "не за поданням президента", а після "визнання Верховною Радою недовіри за результатами звіту голови Нацбанку".

Другий - передбачає звільнення голови НБУ не тільки за поданням президента, але й "у випадку ухвалення Верховною Радою рішення про його відсторонення". Тоді його обов'язки починає виконувати голова ради Нацбанку (зараз це Петро Порошенко).

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: