Путін: Україна влаштувала газову блокаду Європі

Четвер, 15 січня 2009, 09:24
 

Прем`єр-міністр Росії Володимир Путін заявляє, що Україна "влаштувала газову блокаду" Європі, щоб одержати дешевий газ для себе.

Про це він сказав першому каналу німецького телебачення "АРД", повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на прес-службу уряду РФ.

"Україна, по суті, влаштувала газову блокаду Європі. Навіщо? У боротьбі за те, щоб одержати неринкові, низькі ціни на газ, який купує у нас", - сказав Путін.

При цьому він додав, що Росія не зацікавлена припиняти поставки споживачам, оскільки це зменшує доходи країни.

Реклама:

"Після розпаду Радянського Союзу утворилися нові транзитні країни, які намагаються використовувати своє монопольне транзитне положення для того, щоб одержати преференції. Одержати дешеві ціни на газ, перш за все - нижчі за ринок", - упевнений Путін.

За його словами, газ є одним з ключових, базових інструментів формування ринкових цін на інші товари на європейському і світовому ринках.

"І якщо, скажімо, хтось з наших сусідів на західному напрямі, наприклад, українські партнери, одержують газ за низькими цінами, а європейські країни, країни Євросоюзу одержують за високими, то тоді їхні продукти на міжнародних і європейських ринках - хімія, металургійна промисловість, ряд інших виробів - стають неконкурентоздатними. А українські партнери в даному випадку одержують величезні переваги неринкового характеру», - підкреслив Путін.

На його думку, економіки пострадянських країн - не тільки України, але і Росії, Білорусі, Казахстану і всіх інших - якщо не матимуть чітких ринкових сигналів за цінами на первинні енергоносії, то тоді ці економіки ніколи не прагнутимуть до енергозбереження.

"Ми збираємося і усередині Російської Федерації виводити внутрішніх споживачів на європейську формулу ціноутворення по газу. Ми робимо це свідомо, з розумінням того, що тільки ринковим способом можна спонукати економіку переходити до новітніх технологій, у тому числі і у сфері енергозбереження. Тільки так можна зробити її конкурентоздатною", - додав прем`єр РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: