"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" заявляє, що в них газу достатньо

Четвер, 15 січня 2009, 09:10
 

У "Газпрому" достатньо ресурсів газу для того, щоб відновити його постачання в Європу через Україну в будь-який момент.

Про це заявив журналістам офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов.

"Заява української сторони про те, що РФ і "Газпром" не мають достатньої кількості природного газу для відновлення транзиту європейським споживачам, явно розрахована на людей, далеких від газової промисловості, які геть-чисто забули уроки економічної географії", - заявив він.

"Росія як жодна інша країна у світі багата корисними копалинами й особливо природним газом. У Росії найбільші у світі доведені запаси газу - близько 48 трлн куб. м понад 27% світових запасів)", - додав Купріянов, повідомляє агентство "Интерфакс".

Реклама:

За його словами, "зараз підземні сховища в Росії заповнені значно вище планових рівнів, і ми ("Газпром") у будь-який момент готові відновити постачання в повному обсязі, як тільки Україна забезпечить для цього можливості транзиту".

Купріянов сказав, що Україна другу добу блокує транзит газу до Європи: "Чому російський газ другу добу не може перетнути кордон України і потрапити в Європу? Відповідь очевидна: Україна цинічно заблокувала транзит російського газу європейським споживачам, перекривши крани на вході, коли "Газпром" уже почав подавати його на вхід української газотранспортної системи".

Представник "Газпрому" також заявив: "Газпром" готовий у будь-який момент забезпечити постачання газу для споживачів у Європі. З російської сторони на вході в ГТС України через ГВС "Суджа" крани відкриті, тиск робочий".

"Однак українська сторона відмовляється приймати газ через ГВС "Суджа" і заявляє, що початок транзиту газу можливий тільки у випадку його подачі через ГВС "Писарівка" і "Валуйки", призначені насамперед для внутрішнього споживання України, і у випадку відновлення запасів газу в транзитних магістральних газопроводах "Нафтогазу України" в обсязі 140 млн куб. м", - сказав Купріянов.

"Усе це говорить про те, що Україна не здатна заповнити несанкціоновано відібраний із системи російський газ і відновити транзит", - запевняє він.

За словами Купріянова, "створена Україною" кризова ситуація "наочно демонструє важливість переходу на ринкові загальноприйняті в Європі відносини в газовій сфері".

"Зокрема, якщо ціна на газ, який "Газпром" постачає в сусідні з Україною держави Східної Європи, у I кварталі 2009 року складає приблизно $470 за тис. куб. м, то й Україна повинна платити ринкову ціну за газ. Ціна для України розрахована за європейською формулою, у I кварталі складає $450. Ні про які пільгові ціни мови більше бути не може", - заявив представник російської компанії.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: