"Газпром" знову хоче заморозити Донецьк, Луганськ і Одесу

Середа, 14 січня 2009, 10:56
 

Російський "Газпром" подав заявку на адресу "Нафтогаз України" на здійснення транзиту природного газу в обсязі 76,6 млн. куб. м газу на добу в напрямку газовимірювальна станція "Суджа" - ГВС "Орловка" і 22,2 млн. куб. м на добу в напрямку ГВС "Суджа" - ГВС "Ужгород" (Словаччина).

Про це заявив прес-секретар "Нафтогазу України" Валентин Землянський, повідомляє "Обком" з посиланням на "Українські новини".

По напрямку "Суджа" - "Орловка" газ, за заявкою "Газпрому", повинен іти в країни Балканського півострова, Молдову і Туреччину, у напрямку "Суджа" - "Ужгород" - у Словаччину.

Як повідомлялося, 13 січня о 00:58 у компанію "Укртрансгаз" надійшла факсограма від "Газпрому", у якій повідомлялося про поновлення постачань транзитного газу з 9:00 за київським часом через газовимірювальну станцію "Суджа" в обсязі 76,6 млн. куб. м на добу в напрямку ГВС "Орловка".

Реклама:

"Нафтогаз України" попросив "Газпром" почати постачання газу не через ГВС "Суджа", а через ГВС "Валуйки" і "Писарівка", але "Газпром" відмовив у цьому проханні.

У випадку транзиту газу маршрутом "Суджа" - "Орловка" без газу через необхідність реверсу газопроводів, які після відключення Росією газу працюють на внутрішній ринок України, залишаться Луганська, Донецька, Одеська, частково Дніпропетровська області.

"Газпром" вважає, що Україна не має повноважень вибирати транзитні маршрути.

Уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає заявку російського "Газпрому" на транзит по напрямку "Суджа"-"Орловка" провокаційною.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!