"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" врятував Одесу і Донецьк, не пустивши газ на Балкани

Вівторок, 13 січня 2009, 15:45 -

Україна не змогла пустити російський газ до своєї газотранспортної мережі, бо це могло загрожувати зникненням газу в містах-мільйонниках України.

Про це на брифінгу заявив голова НАК "Нафтогаз Україна" Олег Дубина.

"Пропозиція, яка надійшла від Росії, прокачати трубопроводом України газ зі входом в ГВС "Суджа 1200" до Молдови, Болгарії і Румунії, може загрожувати тому, що нам доведеться відключити від газу Одесу, Дніпропетровськ, Донецьк", - сказав Дубина.

Він уточнив, що така пропозиція містилася в ранковій телеграмі "Газпрому", і передбачала перекачування 76 млн. куб. м газу. 12 з них призначалось Молдові, решта - через Румунію на Балкани.

Реклама:

За його словами, це пов'язано з тим, що після перекриття транзиту газу до Європи вся ГТС України працює в єдиній системі.

"Нашою пропозицією було закачати той самий газ через входи ГВС "Суджа 1200", ГВС "Валуйки" і ГВС "Писарівка". Росія цю пропозицію не підтримала", - сказав Дубина.

Але, за його словами, частину газу в Україну все-таки було закачано. Він дійшов до середини Полтавської обл., приблизно до Диканьки, де Україна "не відкрила заслонку".

За словами керівника "Нафтогазу", Росія вимкнула мотори для перекачування газу об 11 ранку за київським часом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: