"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія намагалася зупинити українську металургію і хімію?

Вівторок, 13 січня 2009, 11:18
 

Росія, припинивши постачання газу, намагалася вивести з ладу металургійні та хімічні підприємства сходу України.

Про це заявив під час доповіді в парламенті міністр палива й енергетики Юрій Продан.

"1 січня о 9 годині було повністю зупинено подачу газу на ГВС "Сохрановка", а об 11:20 - на ГВС "Суджа". Такі дії не були узгоджені з диспетчерськими службами НАК Нафтогаз і створили суттєві незручності для забезпечення транзитного потоку до ГВС "Дроздовичі", в напрямку на Польщу", - повідомив Продан.

За його словами, постачання газу було зменшено до 318 мільйонів кубічних метрів. "Сама схема припинення постачання на територію України була застосована таким чином, аби максимально дезорганізувати роботу української газотранспортної системи", - наголосив міністр.

Реклама:

"ВАТ "Газпром", обмежуючи надходження газу через ГВС, які розташовані на газопроводах, що забезпечують газом східні регіони України, де розташовані підприємства металургійного та хімічного комплексу, намагався припинити фактично роботу цих підприємств", - заявив Продан.

"Подальшим припиненням "Газпромом" подачі газу через ГВС "Платоново" було створено умови, аби залишити без газу міста Маріуполь та Бердянськ", - повідомив він.

"Повне припинення постачання газу відбулося 7 січня, коли температура в Україні та Європі почала різко знижуватися. Не дивлячись на це, Україна забезпечувала транзит газу до європейських споживачів, хоча формально могла б цього і не робити, бо відсутня угод, повноцінні контракти на транзит відсутні", - наголосив міністр.

Він також підкреслив, що для забезпечення транзиту газу до Європи Україною додатково використано 74 мільйонів метрів кубічних власного газу. "Ми цим показали, що Україна є надійним транзитером", - заявив Продан.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: